Nizozemska: Kineski avioni kružili oko našeg broda, izazvali nesigurnu situaciju

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je ranije saopštilo da je zgroženo što je nizozemska fregata prolazila kroz Tajvanski moreuz.

Fregata HNLMS Tromp je patrolirala u petak podržavajući sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje kada su je više puta obišli kineski borbeni avioni (EPA-EFE/ALEKSANDAR PLAVEVSKI/ Ilustracija)

Nizozemsko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su borbeni avioni kineske vojske kružili oko fregate Nizozemske i prišli njenom helikopteru u Istočnom kineskom moru i tako “izazvali potencijalno nesigurnu situaciju”.

Iz ministarstva se dodaje da je fregata HNLMS Tromp patrolirala u petak podržavajući sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje kada su je više puta obišli kineski borbeni avioni, objavila je agencija Reuters, a prenosi Tanjug.

Dodaje se da su helikopteru tog broda NH90 prišli kineski avioni i jedan helikopter, prenosi portal NOS.

Reakcija Kine

“Incident se dogodio u međunarodnom zračnom prostoru”, piše u saopštenju.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo prošle sedmice da je zgroženo što je nizozemska fregata prolazila kroz Tajvanski moreuz.

Tada je Kina navela da poštuje međunarodno pravo, ali i da se “odlučno protivi ugrožavanju suvereniteta i sigurnosti Kine pod izgovorom slobodnog prolaza”.

Izvor: Agencije