Predsjednica Parlamenta Slovenije za Al Jazeeru: Priznanje Palestine doprinosi miru

U utorak je Slovenski parlament odobrio tekst kojim se priznaje Palestina nakon što je vladajuća koalicija odbila peticiju opozicije da se glasanje odgodi.

Predsjednica Slovenskog parlamenta Urška Klakočar-Zupančič kaže da Slovenija dijeli prošlost s Palestinom 'nakon što su proglasili nezavisnost države prije 30 godina' (Al Jazeera)

Predsjednica Slovenskog parlamenta Urška Klakočar-Zupančič rekla je da će korak njene zemlje ka priznavanju Palestine pomoći da se postigne mir na Bliskom Istoku te da će Palestini omogućiti da ojača međunarodne odnose.

U intervjuu za Al Jazeeru Zupančič je izrazila nadu da će taj korak doprinijeti miru nakon eskalacije u Gazi te da se prvo mora razgovarati o prekidu vatre, a zatim o trajnom miru.

Istakla je da, ukoliko bi i druge zemlje učinile korak koji je učinila Slovenija, to bi Palestini dalo snagu i ojačalo njenu poziciju i sposobnost da bude ravnopravna u suprotstavljanju Izraelu.

Slovenska zvaničnica izrazila je veliku sreću što je njena zemlja poduzela korak ka priznavanju Palestine kao nezavisne suverene države. Napomenula je da je palestinska zastava podignuta ispred Parlamenta te čestitala palestinskom narodu na priznavanju.

Zupančič je istakla da „Slovenija dijeli prošlost s Palestinom nakon što su proglasili nezavisnost države prije 30 godina“ te dodala: „Imamo iskustvo kada je naša zemlja bila pod vlašću druge zemlje i osjećamo ono što osjećaju Palestinci.“

Različita procedura

O detaljima priznavanja Palestine predsjednica Slovenskog parlamenta je rekla da se procedure u vezi s tim u njenoj zemlji razlikuju od procedura u drugim zemljama jer Vlada iznosi prijedlog, a zatim ga Parlament odobrava.

Dodala je: „U Parlamentu smo se suočili s preprekama u proceduri, ali smo ih prevazišli i odluka je donesena.“ Potvrdila je da su procedure završene, ali bi se neki opozicijski političari mogli obratiti Ustavnom sudu, što smatra neosnovanim.

U utorak je Slovenski parlament većinskim glasovima odobrio tekst kojim se priznaje Palestina nakon što je vladajuća koalicija odbila peticiju opozicije da se glasanje odgodi.

U četvrtak je slovenski premijer Robert Golob najavio priznavanje Palestine u granicama iz 1967. godine, čime je Slovenija postala četvrta država koja je poduzela takav korak u roku dva dana nakon Španije, Norveške i Irske, pa se broj zemalja koje su priznale Palestinu povećao na 147 od 193 zemlje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera