Rusija će nastaviti proizvoditi rakete srednjeg dometa s nuklearnim sposobnostima

Vladimir Putin kaže da je Rusija primorana odgovoriti na američke namjere da postavi rakete u Evropi i Aziji.

Rusija je nametnula moratorij na svoj vlastiti razvoj projektila koje je prethodno zabranjivao Sporazum INF (EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija nastaviti proizvodnju raketa kratkog i srednjeg dometa sa nuklearnim mogućnostima za kopnene sisteme, zbog, kako je rekao, američkih namjera da ih postavi u Evropi i Aziji.

SAD se 2019. godine službeno povukao iz važnog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom iz 1987, nakon tvrdnje da je Moskva prekršila sporazum, što je optužba koju je Kremlj poricao.

Rusija je potom nametnula moratorij na svoj vlastiti razvoj projektila koje je prethodno zabranjivao Sporazum INF, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Odluka gdje ih postaviti

“Poznato je da SAD ne samo da proizvodi te raketne sisteme, nego da ih je donio u Evropu za vježbe u Danskoj”, rekao je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti.

“Nedavno je najavljeno da se nalaze i na Filipinima. Nije poznato jesu li uklonili te rakete ili ne.”

Putin je rekao da je Rusija stoga primorana odgovoriti.

“Navodno, moramo početi proizvoditi ove napadačke sisteme i onda, prema aktualnoj situaciji, donijeti odluke o tome gdje – ako je to potrebno da se osigura naša sigurnost – ih postaviti”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije