Danska se priprema za donošenje zakona protiv ratnih zločina

Usvajanjem zakona, Danska više neće biti jedna od posljednjih evropskih zemalja bez posebnih zakona o ratnim zločinima.

Važno je prije svega reći da su ratni zločini nezakoniti u danskom krivičnom pravu, rekao je Hummelgaard, (EPA-EFE/Thomas Traasdahl)

Danski ministar pravde Peter Hummelgaard izjavio je da se vlada priprema za predstavljanje nacrta zakona o ratnim zločinima.

Hummelgaard je u saopćenju naveo da Vlada namjerava ujesen podnijeti parlamentu nacrt tog zakona.

“Važno je da pošaljemo jasnu poruku svijetu, a posebno žrtvama, da nećemo prihvatiti ratne zločine ili slične međunarodne zločine”, rekao je ministar Hummelgaard, prenijela je Anadolija.

Hummelgaard je 2023. godine zadužio parlamentarnu komisiju da pripremi nacrt koji bi mogao biti uključen u krivični zakon koji se odnosi na ratne zločine.

Komisija završila rad

Ministarstvo pravde potvrdilo je da je ovlaštena komisija završila rad na preporukama za konkretne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Usvajanjem ovog zakona u parlamentu Danska više ne bi bila jedna od posljednjih evropskih zemalja bez posebnih zakona o ratnim zločinima.

Zakon o ratnim zločinima pokrenut je prošle godine nakon prijedloga opozicione Socijalističke narodne partije, koju je podržala vlada.

“Mislim da je važno prije svega reći da su ratni zločini nezakoniti u danskom krivičnom pravu”, rekao je tada Hummelgaard, napominjući da je važno da se uveden kriminalizacija ratnih zločina.

Izvor: Agencije