Vlada Sjeverne Makedonije na prvoj sjednici odlučila povećati penzije

Vlada Hristijana Mickoskog odlučila je povećati penzije za oko 80 eura, u dva dijela,

Nova Vlada Sjeverne Makedonije održala je u petak prvu sjednicu (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Nova Vlada Sjeverne Makedonije održala je u petak prvu sjednicu na kojoj je odlučila povećati penzije i postavila rukovodstva državnih službi.

Vlada Hristijana Mickoskog je, kako je saopćeno, odlučila o povećanju penzija za po 5.000 denara (oko 80 eura) u dva dijela, pa će tako prva polovine od 2.500 biti u septembru, a druga u martu iduće godine.

Za generalnog sekretara Vlade je imenovan Igor Janušev, pravnik i visoki funcioner vladajućeg VMRO DPMNE-a.

Ivica Tomovski imenovan je za direktora vladine Službe za opće i zajedničke poslove, a za šefa Kabineta premijera Vladimir Neloski.

Izabrano rukovodstvo državnih službi

Novi direktor Uprave javnih prihoda je Elena Petrova, za novog direktora Carinske uprave je postavljen Boban Nikolovski, a Aleksandar Janev za direktora Biroa javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nova Vlada Severne Makedonije, koju čine koalicija “Tvoja Makedonija” oko partije premijera Hristijana Mickoskog – VMRO DPMNE, albanska koalicija “Vredi” i pokret “Znam – Za našu Makedoniju”, izabrana je 24. juna i ima podršku 78 zastupnika u parlamentu od 120 mjesta.

Parlamentarni i predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, na kojima je ubjedljivo pobijedio VMRO DPMNE (sa osvojenih 58 mandata) i predsjednička kandidatkinja te konzervartivne partije Gordana Siljanovska Davkova, održani su 8. maja.

Izvor: Agencije