Tužba protiv Nizozemske zbog isporuka dijelova za borbene avione Izraelu

Organizacije za ljudska prava tvrde da Nizozemska nije provela raniju odluku suda o zabrani snabdijevanja Izraela rezervnih dijelovima.

Vlada Nizozemske tvrdi da ne može spriječiti da dijelovi isporučeni SAD-u, završe u Izraelu (REUTERS/Axel Schmidt)

Tri organizacije za ljudska prava tužile su u petak Vladu Nizozemske jer ne poštuje zabranu snabdijevanja Izraela rezervnim dijelovima za borbene avione F-35.

U presudi u februaru, Apelacioni sud je naredio Nizozemskoj da prestane isporučivati dijelove za borbene avione koje Izrael koristi u ofanzivi na Pojas Gaze zbog “jasnog rizika” da avioni budu sredstvo za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Organizacije za ljudska prava su se, međutim, vratile na sud tvrdeći da ta zabrana nije provedena, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

“Na nesreću sve ukazuje da ti dijelovi iz Nizozemske drugim putevima stižu u Izrael”, saopštio je Oxfam Novib, jedna od organizacija povezana sa slučajem.

“Vlada Nizozemske nastavlja isporučivati (dijelove) drugim zemljama, uključujući SAD i to je suprotno naredbi suda”, rekla je sudu Liesbeth Zegveld, advokatica koja predstavlja organizacije za ljudska prava.

Objasnila je da se presuda iz februara odnosi na sve dijelove za avione F-35 s Izraelom kao konačnom destinacijom, da nizozemska država mora obustaviti sve takve isporuke i da vlada mora “aktivno spriječiti” da dijelovi stignu u Izrael.

Vlada najavila tužbu Vrhovnom sudu

Nizozemski javni servis NOS je, pozivajući se na sudske dokumente, objavio da je Vlada Nizozemske dala do znanja da ne može spriječiti da dijelovi isporučeni SAD-u, završe u Izraelu.

Vladin advokat Reimer Veldhuis je rekao da država ne vjeruje da može ograničiti izvoz dijelova za avione F-35 u druge zemlje, osim u Izrael i dodao da su šanse da se dijelovi za taj avion isporučuju u Izrael male, jer se dijelovi koriste za proizvodnju, a ne popravke aviona.

Vlada Nizozemske je najavila da će provesti presudu iz februara, ali je najavila i tužbu Vrhovnom sudu.

Vladini advokati su tvrdili u sudskom procesu da, ako Nizozemske ne isporučuje dijelove, Izrael ih može lako nabaviti drugdje.

Izvor: Agencije