Prijevremeni parlamentarni izbori u Azerbejdžanu 1. septembra

Očekuje se da će stranka predsjednika Ilhama Alijeva Novi Azerbajdžan ponovo osvojiti većinu u naftom bogatoj zemlji.

Alijev se hvali uspjehom septembarske ofanzive u kojoj je vraćena kontrola nad pokrajinom Nagorno Karabah (EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je odlukom objavljenom u petak raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 1. septembra, što je bio uglavnom očekivan potez koji ne bi trebao radikalno promijeniti sastav parlamenta.

Alijev, koji je na vlasti od 2003, pobijedio je na prijevremenim predsjedničkim izborima u februaru, a očekuje se da će njegova stranka Novi Azerbajdžan, koja trenutno ima 69 od 125 mjesta u parlamentu, ponovo osvojiti većinu u naftom bogatoj zemlji, kojoj se dodvoravaju Zapad, Rusija i Turska.

Opozicioni zastupnici u parlamentu su odani Alijevu, no neki članovi vanparlamentarne opozicije su rekli da su se suočili sa progonom nakon što je niz nezavisnih novinara i političkih aktivista uhapšen uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora, na kojima je Alijev pobijedio sa više od 92 posto glasova, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Sporna hapšenja

Nekima od pritvorenih su prijetile optužbe za koje su rekli da su politički motivirane, uključujući optužbe za krijumčarenje. Vlasti su rekle da hapšenja nisu bila političke prirode.

Alijev se hvali uspjehom septembarske ofanzive u kojoj je vraćena kontrola nad pokrajinom Nagorno Karabah, za šta sebi pripisuje zasluge.

Gotovo svi etnički Armeni su pobjegli iz pokrajine u kojoj ih je ranije živjelo nešto više od 100.000, a Baku sada obnavlja pokrajinu koju namjerava naseliti Azerbajdžancima.

Zapadne energetske kompanije poput BP-a posluju u Azerbajdžanu.

Izvor: Agencije