Japan protestuje zbog navodnih seksualnih napada američkih vojnika na Okinawi

Jedan američki marinac optužen je za seksualni napad, dok se jedan pilot tereti za silovanje tinejdžerke.

Demonstranti protestuju zbog preseljenja američke vojne baze na južnom japanskom otoku Okinawa [File: Kyodo/Reuters]

Japan je uložio protest Ambasadi SAD-a u Tokiju zbog najmanje dva navodna slučaja seksualnog napada u koje su bili uključeni američki vojnici na južnom japanskom otoku Okinawi, a o čemu se tek nedavno saznalo.

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova Masataka Okano sastao se u petak s američkim ambasadorom u Japanu Rahmom Emanuelom, zatraživši disciplinske i preventivne mjere zbog dva napada koji su se dogodili u razmaku od nekoliko mjeseci, u decembru i maju.

“Slučajevi kriminala i incidenti američkog vojnog osoblja uzrokuju veliku nervozu lokalnom stanovništvu. Oni se uopšte ne bi trebali događati”, rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Yoshimasa Hayashi.

Tužioci u Nahi, glavnom gradu Okinawe, ranije ovog mjeseca optužili su 21-godišnjeg pripadnika američkih marinaca za seksualni napad bez pristanka, navodno počinjen u maju, kaže Hayashi.

Glasnogovornik policije Okinawe rekao je da je žena bila “ugrižena za usta” i da su joj trebale dvije sedmice da se potpuno oporavi. U medijskim izvještajima piše i da se gušila.

Slučaj je izašao u javnost samo nekoliko dana nakon što se pokazalo da je 25-godišnji američki pilot u Okinawi u martu optužen za silovanje tinejdžerice koje se dogodilo tri sedmice ranije.

Brigadni general Nicholas Evans, komandant 18. krila u zračnoj bazi Kadena na Okinawi, rekao je u četvrtak da je “duboko zabrinut” zbog “ozbiljnosti” optužbi.

“Žao mi je zbog tjeskobe koju je ovo izazvalo”, rekao je.

Bijes i napetost među stanovništvom

Obećao je da će američka vojska u potpunosti sarađivati ​​u istrazi lokalnih vlasti i sudova.

Oba slučaja izazvala su bijes i napetosti među stanovništvom oko američkih vojnih baza u regiji.

Stanovnici Okinawe dugo su se žalili na incidente i kriminal povezan sa bazama, izražavajući ljutnju zbog sakrivanja informacija.

Demonstranti uzvikuju slogane na skupu ispred zgrade Nacionalne skupštine u Tokiju, dok su deseci hiljada Japanaca protestovali protiv prisutnosti američkih vojnih baza na Okinawi [File: Shizuo Kambayashi/AP Photo]

Slučaj koji uključuje tinejdžericu mnoge stanovnike Okinawe podsjetio je na silovanje 12-godišnje djevojčice 1995. godine od strane trojice američkih vojnika, što je izazvalo velike proteste protiv prisutnosti američkih trupa na otoku.

To je dovelo do sporazuma iz 1996. između Japana i SAD-a o zatvaranju ključne američke zračne baze, iako je taj plan odgođen zbog protesta koji su se odvijali na mjestu preseljenja na drugom dijelu otoka.

Oko 50.000 američkih vojnika raspoređeno je u Japanu prema bilateralnom sigurnosnom paktu, od čega je oko polovina na Okinawi.

Strateški značaj otoka smatra se sve važnijim za japansko-američki vojni savez u svjetlu rastućih napetosti s Kinom.

Izvor: Al Jazeera i agencije