Iranci na predsjedničkim izborima biraju Raisijevog nasljednika

Bivši ministar zdravstva Masoud Pezeshkian jedini je umjereni kandidat za kojeg se smatra da ima izgleda na izborima.

Saeed Jalili pozdravlja svoje pristalice na predizbornom skupu u Teheranu (EPA-EFE/STR)

Dvojica konzervativnih kandidata za predsjedničke izbore u Iranu, koji se održavaju u petak, povukla su se iz utrke kako ne bi razvodnili podršku tvrdolinijaških birača, prenosi Hina.

Gradonačelnik Teherana Alireza Zakani objavio je u četvrtak da odustaje od izbora, dan nakon što se iz utrke povukao ultrakonzervativni političar Amirhosein Gazizadeh Hashemi, prenosi agencija dpa.

U utrci su ostala četvorica kandidata koji se nadaju da će zamijeniti Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera u maju.

Predizborna kampanja završila je u četvrtak ujutro.

Gazizadeh Hashemi bio je jedan od Raisijevih potpredsjednika i predsjednik je Fondacije za mučenike i veterane. Pripada političkoj frakciji odanoj tvrdolinijaškim čelnicima zemlje.

U srijedu je pozvao druge kandidate sa sličnim političkim stavovima da se povuku iz utrke kako bi glasove birača mogao dobiti samo jedan tvrdolinijaški kandidat.

Umjerenjaci bez velikih šansi

Pravo glasa ima oko 61 milion birača. Vijeće čuvara odobrilo je učešće na izborima samo šestorici kandidata.

U tvrdolinijaškom kampu vodi se borba za vlast između Saeeda Jalilija, bivšeg pregovarača za iranski nuklearni program i predsjednika Parlamenta Mohammada Baghera Ghalibafa.

Bivši ministar zdravstva Masoud Pezeshkian jedini je umjereni kandidat za kojeg se smatra da ima izgleda na izborima.

Zakani je pozvao Ghalibafa i Jalilija da ostave po strani svoje nesuglasice kako bi spriječili moguće osnivanje umjerene vlade.

Na izborima se za mjesto predsjednika bori i imam Mostafa Pourmohammadi.

Izvor: Agencije