IPESE: Biden se mučio da artikulira stavove, Trump se suzdržao od agresivne taktike

Biden je djelovao promuklo i ponekad nerazumljivo što je zabrinulo demokrate, dok je Trump imao grešaka koje su se uglavnom odnosile na istinitost tvrdnji koje iznosi.

Na pitanje ko je odnio pobjedu, čak ni demokrate i potpredsjednica Kamala Harris, nisu mogle reći da je to bio Biden (ALEX BRANDON/JOHN LOCHER/AP Photo)

Debata kandidata za američkog predsjednika pokazala je sve izazove sa kojima se Joe Biden suočava kako bi uvjerio glasače u svoju sposobnost da vodi državu, dok je Donald Trump nastojao da iskoristi slabosti svog protivnika bez pribjegavanja svojim ranijim napadačkim tehnikama, ocjenjuje se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (IPESE).

Kako se dodaje, debata između aktuelnog i bivšeg predsjednika je razotkrila značajnu razliku, kada je riječ o opštem utisku.

Dok se Biden često mučio da jasno artikulire svoje stavove, Trump se uzdržao od svoje uobičajene agresivne taktike, navodi Institut.

Biden je djelovao promuklo i ponekad nerazumljivo, naročito se saplićući kada je citirao statistike i zakone, rijetko dižući glas da bi istakao važne poruke, ocjenjuje IPESE i dodaje da je ovo bio prvi put u historiji da se aktuelni predsjednik suočio sa bivšim u ovom formatu, prenio je Tanjug.

‘Da li je Biden pravi kandidat?’

U isto vrijeme, ovo je i prva debata na kojoj učestvuju od 2020. godine. Biden se u dosadašnjoj nije suočio sa ozbiljnim izazovom za nominaciju unutar svoje partije, dok je Trump preskočio sve debate koje je u toku kampanje organizovala Republikanska partija.

Kada nije govorio, Biden je stajao zamrznut iza svoje govornice, otvorenih usta i ne trepćući dugo vremena. Tramp se uzdržao od svoje uobičajene agresivne taktike, vjerovatno strateškog poteza da bi izbjegao negativnu reakciju iz svojih prethodnih nastupa.

Ali dobar dio javnosti, kao i dio kolega među demokratama, nakon debate je postavio pitanje da li je Biden idealan kandidat ili bi se trebao povući, ističe IPESE.

Kako navode, to bi, međutim, prema zakonskim procedurama išlo dosta teško, jer je pitanje da li bi se nova eventualna kandidatura, glasanje i zamjena, realizirali do novembra kada su izbori.

Procjene su da bi u blizu 40 država to bilo gotovo neizvodivo do novembra.

IPESE navodi da je ovo bila najranije zakazana predsjednička debata u američkoj historiji, pošto debate između kandidata obično počinju u septembru ili početkom oktobra. Interesantno je, navodi IPESE, da je Trump govorio 40 minuta i 12 sekundi, a Biden 35 minuta i 41 sekundu.

Na pitanje ko je odnio pobjedu, čak ni demokrate, kao niti potpredsjednica Kamala Harris, nisu mogle reći da je Biden pobijedio u debati, ali oni koji su kritičari obojice, kažu da niti Trump nije baš briljirao i da televizijska “pobjeda” ne znači nužno pobjedu i na izborima.

Anketa koju je proveo CNN pokazala je da je Trump pobijedio Bidena i to sa značajnom razlikom – 67 posto gledalaca smatralo je da je Trump pobijedio, u poređenju sa 33 procenta onih koji su vjerovali da je Biden izašao kao pobjednik.

Trump veličao svoja ekonomska dostignuća

Najosjetljiviji komentari su bili u sigurnsnim pitanjima pa su Trumpove optužbe da će Biden uvesti Ameriku u treći svjetski rat ostavile planetarnu strepnju. Govorilo se o inflaciji koja predstavlja kritičnu tačku za mnoge američke glasače.

Biden je okrivio Trumpa za trenutne ekonomske izazove, navodeći da ono što je SAD morao uraditi jeste da pokuša vratiti stvari na svoje mjesto. Trump je, nasuprot tome, veličao svoja ekonomska dostignuća, pripisavši sebi zasluge za snažnu ekonomiju prije pandemije.

Abortus je, također, bio jedna od glavnih tema. Trump je ponovio stav da regulaciju abortusa treba prepustiti saveznim državama.

Izjavio je da neće blokirati pristup tabletama za abortus i podržao je izuzetke za silovanje, incest i opasnost po život majke.

Imigracione politike bile su, očekivano, tema velikog okršaja kandidata.

Biden je branio svoja nezabilježena dostignuća u graničnoj sigurnosti, iako su njegova objašnjenja često bila nerazumljiva i pretrpana statistikama i nepotrebnim zakonodavnim detaljima. Trump je otvoreno napao Bidenovu imigracionu politiku, tvrdeći da je ona dovela do povećanja stope kriminala i tvrdeći da Amerikanci trenutno žive u leglu pacova i da oni ubijaju “naše ljude”.

IPESE navodi da je, kako je prenio AP, tim predsjednika Bidena otkrio da se predsjednik bori sa prehladom i da ga boli grlo. Alarm za demokrate oglasio se u trenutku kada je Biden počeo govoriti promuklim glasom. Samo nekoliko minuta nakon početka debate, borio se da odbrani svoj ekonomski rekord i pogrešno je naveo koliko je njegova administracija snizila cijene insulina.

Biden brkao ‘milijardu’ i ‘milion’

Nenamjerno je iznio neuspjelo povlačenje iz Afganistana i više puta brkao “milijardu” i “milion”, što ga je držalo u defanzivi tokom većeg dijela debate.

Trump je kritizirao Bidenovo vođenje rata u Ukrajini, tvrdeći da do njega ne bi došlo da je on bio predsjednik i osudio pomoć koja je data Kijevu, dok je Biden naglasio da su Trumpovi postupci ohrabrili Putina i ugrozili međunarodnu stabilnost. Ponavljajući svoje uobičajeno poricanje izbornih procesa, navodeći da bi prihvatio rezultate izbora 2024. ako budu “fer i zakoniti”, Trump je uspeo je da zadrži mir.

U jednom trenutku je izjavio da zaista ne zna šta je mislio Biden na kraju rečenice.

“Mislim da ni on ne zna šta je rekao”, kazao je, ističući Bidenove probleme, bez napada i ruganja.

Kako su primijetili analitičari Reutersa, navodi IPESE, Biden je bivao sve bolji kako je debata odmicala, u jednom trenutku sjajno iskoristivši Trumpovu krivičnu presudu.

“Jedina osoba na ovoj sceni koja je osuđena za zločin je čovjek u kojeg trenutno gledam”, rekao je mirno.

Umjesto da postavi kurs i narativ sljedeće faze predsjedničke kampanje, Bidenov klimav nastup ponovo je podstakao strahove među demokratama da 80-godišnjak čija su mentalna oštrina i fizička spremnost bili glavna zabrinutost birača oko njegovog povratka u Bijelu kuću, možda neće moći voditi kampanju do novembra.

Ključna debata 10. septembra

Trump je, također, imao svojih grešaka, koje su se uglavnom odnosile na istinitost tvrdnji koje iznosi.

On je ponovio odbranu demonstranata od 6. januara, održavši poduži govor protiv osuda stotina njegovih pristalica koje su upale u Capitol da ponište rezultate izbora 2020.

Kada su ga više puta pitali da li bi prihvatio rezultate izbora bez obzira na pobjednika, Trump je izbjegavao direktan odgovor, a na kraju je rekao da će to učiniti “ako izbori budu fer i slobodni”.

Oba kandidata su pristala na još jednu debatu prije predsjedničkih izbora 2024. godine.

Sljedeća debata, čiji će domaćin biti ABC 10. septembra, bit će ključna jer oba kandidata imaju za cilj da učvrste svoje pozicije uoči izbora.

 

Izvor: Agencije