Dodik kaže da je RS izradio prijedlog o mirnom razdruživanju BiH

Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline, kaže Dodik.

Dodik je rekao da će u narednim sedmicama prijedlog iz RS-a biti upućen vlastima Federacije BiH kako bi se o njemu izjasnili (EPA-EFE/ANTON VAGANOV / POOL)

Čelnik bosanskohercegovačkog entitet Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u petak kako su vlasti tog entiteta izradile prijedlog sporazuma o “mirnom razdruživanju” Bosne i Hercegovine po kojemu bi ta država trebala prestati postojati, što su najave koje su zapadni saveznici ocijenili opasnim, upozoravajući da neće stajati po strani.

“Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će živjeti i funkcionirati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga”, kazao je Dodik u intervjuu za srpsku redakciju ruske agencije Sputnjik.

Neodređeno je dodao kako bi postojeće granice, pri čemu je pretpostavka kako je riječ o međunarodno priznatim granicama BiH, ostale vrijediti u narednih tri do pet godina, a u tom bi razdoblju sadašnja dva entiteta trebala urediti međusobne odnose “kako ne bi bilo nekih posebnih zastoja”, prenijela je Hina.

Dodik je to opisao kao razdoblje “ostavinske rasprave” a njegova je konstatacija kako BiH kao država ni sada de facto ne postoji jer je sve ono što su njena obilježja tek proizvod dogovora RS-a i Federacije BiH.

‘Za početak animirati javnost’

U narednim sedmicama će, kako je najavio, prijedlog iz RS-a poslati vlastima Federacije BiH kako bi se o njemu izjasnili.

“Već čujemo da postoji nespremnost da se bilo šta raspravlja o tome ali mi smo i razumjeli da je ovo tek početak kojim bi trebalo animirati javnost, ne samo domaću, u Republici Srpskoj… nego i onu u Federaciji a i međunarodnu javnost da shvati da je BiH promašen projekat i da se od njega ne može napraviti ništa što bi bilo samoodrživo. Može biti protektorat, i to se pokazalo, ali ne može biti samoodrživo”, izjavio je Dodik kazavši kako od prijedloga neće odustati.

Na pitanje što će se dogoditi bude li u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH proglašen krivim i osuđen zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, Dodik je kazao kako će se ponašati u skladu s tim kako “narod reagira”.

“Ako narod bude na to povio leđa i sagnuo se, onda je i moja borba besmislena. Ako se narod digne i ne da se, onda ima smisla boriti se. Posljedice mogu biti razgradnja Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

‘Kraj RS-a’

Komentirajući Dodikove najave o otcjepljenju tog bosanskohercegovačkog entiteta, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini ranije je saopćila da će braniti i štititi teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine te da secesija ili razdruživanje “ne znači nezavisnost RS-a niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a.“

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt također je izjavio ranije ovog mjeseca kako će poduzeti korake i neće tolerirati eventualne poteze koje bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo da koristi široke ovlasti koje su mu na raspolaganju.

Izvor: Agencije