Zašto bi član Predstavničkog doma SAD ciljao jednu od najistaknutijih palestinskih organizacija?

Jedna od najistaknutijih propalestinskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama je pod sve većim pritiskom predsjednika Nadzornog odbora u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Jamesa Comera.

Studentski protesti izazvali su bijes i nezadovoljstvo mnogih američkih političara (AFP)

Jedna od najistaknutijih propalestinskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama je pod sve većim pritiskom predsjednika Nadzornog odbora u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Jamesa Comera, republikanskog predstavnika iz Kentuckyja, zbog navodnog finansiranja promotivnih aktivnosti u korist Islamskog pokreta otpora Hamas i uloge u organiziranju ilegalnih studentskih kampova u znak podrške Palestincima širom Sjedinjenih Američkih Država, kako ga je naveo Comer.

U dva zvanična pisma od 29. maja i 24. juna ove godine, Comer je pozvao organizaciju “American Muslims for Palestine” i njenog izvršnog direktora, Osamu Abu Irshaida, da objelodane sva dokumenta koja se odnose na njihovu podršku organizaciji “National Students for Justice in Palestine”.

Organizacija “”National Students for Justice in Palestine” je najistaknutiji i najaktivniji pokret u “zagovaranju palestinskih prava i borbi protiv cionističkih zločina na američkim univerzitetima”, stoji na službenoj web stranici organizacije.

Comer tvrdi da organizacija “American Muslims for Palestine” podržava stotine drugih organizacija i pokreta koji su aktivni u solidarnosti s Palestincima.

Pravni odgovor

Muslimanski pravni fond Amerike (MLFA), službeni pravni zastupnik organizacije”American Muslims for Palestine”  odgovorio je na Comerove navode službenim pismom, čiju je kopiju Al Jazeera Net dobila na uvid, ističući da su “American Muslims for Palestine”  i “National Students for Justice in Palestine” dvije nezavisne i fundamentalno različite institucije, a ponavljanje “laži” o odnosu između njih, ovu pretpostavku ne čini validnom.

U pismu je potvrđeno da organizacija “American Muslims for Palestine”  ne posjeduje nijedan dokument koji je Comer tražio, a koji se odnosi na izvore finansiranja organizacije “National Students for Justice in Palestine”, njenu politiku i operativne aktivnosti, naglašavajući da je ona lokalna i neprofitna organizacija i u potpunosti finansirana unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Dana 15. maja, grupa republikanskih poslanika iz oba doma (Dom i Senat) poslala je pismo ministru za obrazovanje Miguelu Cardoni, tražeći “informacije o tome da li će i kako odjel tretirati univerzitete odgovornim za neuspjeh u suzbijanju protesta u kampusu”, navodi se u pismu.

Sistematsko ciljanje

U izjavi za Al Jazeera Net, Osama Abu Irshaid je istakao da “proizraelski političari svim sredstvima pokušavaju diskreditirati aktuelni studentski pokret na američkim univerzitetima i ulicama, bez posjedovanja ikakvih značajnih pravnih dokaza”. Abu Irshaid dodaje da je na sceni žestoka kampanja klevetanja koja pokušava potkopati one koji se nalaze na čelu odbrane prava Palestinaca, kao i one koji se protive genocidu u Pojasu Gaze.

Od izbijanja studentskih protesta na američkim univerzitetima, brojni američki političari i mediji ponavljali su optužbe, povezujući organizaciju studentskih protesta sa prisustvom stranih sredstava koja pokreću ove demonstracije i podupiru njihov kontinuitet.

U tom kontekstu, Abu Irshaid je za Al Jazeera Net rekao da ovi pozivi dolaze u kontekstu pokušaja da se diskredituje studentski pokret koji je pokrenuo aktivnosti suosjećajući s Palestincima usljed katastrofe koja se danas događa u Gazi, s jasnim i logičnim zahtjevima.

U širem kontekstu, ove tvrdnje su najnoviji pokušaji u tekućoj kampanji koju je pokrenuo američki predstavnik James Comer, zajedno s drugim republikanskim predstavnicima, da bi izvršili pritisak na organizacije koje podržavaju palestinska prava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dana 14. maja, Comer je, zajedno s predsjedavajućom Komiteta za obrazovanje i aktivizam, Virginijom Foxx (Republika Sjeverna Karolina) u Kongresu poslao pismo ministrici finansija Janet Yellen tražeći objelodanjivanje svih “izvještaja o sumnjivim aktivnostima” povezanih sa dvadeset organizacija za koje tvrde da organiziraju, finansiraju i učestvuju u prohamasovskim i antisemitskim protestima u univerzitetskim kampusima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera i agencije