Vrijednost Amazona premašila 2.000 milijardi dolara

Tehnološki gigant se pridružio kompanijama kao što su Nvidia, Apple, Alphabet i Microsoft, koje vrijede najmanje 2.000 milijardi dolara.

Dionice Amazona su ove godine porasle za najmanje 26 posto (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Dionice Amazona porasle su za više od tri posto u trgovanju na berzi, čime je tržišna vrijednost te američke kompanije prvi put prešla iznos od 2.000 milijardi dolara.

Tehnološki gigant se tako pridružio kompanijama kao što su Nvidia, Apple, Alphabet i Microsoft, koje vrijede najmanje 2.000 milijardi dolara, prenio je CNBC.

Dionice Amazona su ove godine porasle za najmanje 26 posto. U aprilu je kompanija objavila podatke za prvi kvartal, koji su pokazali da se njeno poslovanje s internetskim uslugama (Amazon Web Services, AWS) nastavlja oporavljati od nedavnog usporavanja rasta, koje su izazvale druge kompanije smanjivanjem potrošnje spomenutih usluga.

Četiri godine im trebalo da probiju granicu

Skok dionica Amazona dijelom je uvjetovan nedavnom inicijativom kompanije za smanjenje troškova, kao i ranijim otpuštanjima više od 27.000 zaposlenih, što je potaklo rast zarade u posljednjim kvartalima.

Rukovodioci tehnološkog giganta govorili su i o tome kako AWS može imati koristi od porasta potražnje za generativnim uslugama umjetne inteligencije.

Amazonu je trebalo više od četiri godine da pređe granicu od 2.000 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija dostigla je 1.000 milijardi dolara 2020. godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije