Vlada Francuske uoči izbora naredila raspuštanje ekstremističkih grupa

Kao razlog ukidanja većeg broja ‘ekstremno desničarskih’ i ‘radikalnih muslimanskih grupa’ navodi se rizik od nasilja.

Desničarska stranka Marine Le Pen Nacionalno okupljanje vodi u svim anketama uoči izbora u dva kruga 30. juna i 7. jula (REUTERS/Christian Hartmann/File Photo)

Samo četiri dana prije prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima bi moglo doći do porasta podrške političkim ekstremima, Vlada je naredila raspuštanje većeg broja “ekstremno desničarskih” i “radikalnih muslimanskih grupa”.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin saopćio je da je Vlada naredila raspuštanje više “ekstremno desnih” i “radikalnih islamističkih” grupa.

U nizu uredbi kao razlog za njihovo ukidanje navodi se rizik od nasilja.

Zabrana se odnosi na GUD, grupu poznatu po nasilju i antisemitizmu, čiji su članovi pružali podršku krajnje desničarskoj političkoj liderki Marine Le Pen.

Složen sistem glasanja

Njena stranka Nacionalno okupljanje vodi u svim anketama uoči izbora u dva kruga 30. juna i 7. jula, a centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona daleko zaostaje.

Međutim, ishod izbora nije izvjestan zbog složenog sistema glasanja u dvije faze i potencijalnih političkih saveza.

Ovo je prvi put od nacističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata da bi se u Francuskoj mogla izabrati vlada krajnje desnice.

Macron je raspisao izbore jer je njegova stranka pretrpjela težak poraz od krajnje desnice na izborima za Evropski parlament.

Izvor: Agencije