SAD: Julian Assange je ljude doveo ‘u opasnost’

Iz State Departmenta kažu da je Julian Assange doveo ljude ‘u opasnost’ 2010-ih godina objavljivanjem hiljada povjerljivih podataka i dokumenata SAD-a.

Assangea pristalice vide kao 'heroja slobode govora' (Dmitry Serebryakov/AP)

Sjedinjene Američke Države su ocijenile da je osnivač Wikileaksa Julian Assange, koji je sada slobodan po neuobičajenom sporazumu s američkim vlastima o priznavanju krivice za djelo za koje mu se računa da je zatvorsku kaznu izdržao u pritvoru Velikoj Britaniji, doveo ljude “u opasnost” 2010-ih godina objavljivanjem hiljada povjerljivih podataka i dokumenata SAD-a, piše AP, prenosi Beta.

“Objavljeni dokumenti dali su identifikacijske informacije o pojedincima u kontaktu sa State Departmentom, uključujući opozicijske lidere, aktiviste za ljudska prava širom svijeta, koji su bili izložene riziku zbog toga”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“To je, također, omelo sposobnost američkog osoblja da gradi odnose i vodi iskrene razgovore”, dodao je Miller.

Odležao pet godina

U srijedu je Assange (52) pušten na slobodu poslije kratkog ročišta u Američkom saveznom sudu u Saipanu, na Sjevernim Marijanskim otocima, gdje je priznao da je pribavljao i objavljivao američke vojne tajne. Vratio se u Australiju, svoju zemlju porijekla.

Sporazumom se taj bivši informatičar izjasnio krivim za kovanje zavjere za dobijanje informacija o nacionalnoj odbrani i za njihovo otkrivanje, za šta je kažnjen s pet godina zatvora, ali tamo nije dospio jer je taman toliko donedavno bio u ekstradicijskom pritvoru u Velikoj Britaniji, te je tako odmah pušten na slobodu.

Američko pravosuđe ga je gonilo jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu.

‘Heroj slobode govora’ za pristalice

Assangea pristalice vide kao “heroja slobode govora”, ali ga kritičari optužuju što je objavio velike količine vladinih dokumenata bez ikakvog filtriranja.

U to vrijeme, State Department je “morao učiniti sve kako bi sačuvao ljude od opasnosti”, podvukao je Miller, ne iznoseći detalje.

Odbio je komentarisati sporazum pravosuđa s Assangeom i pregovore s Australijom, posebno one koji su omogućili da se razriješi ova pravna saga koja je trajala gotovo 14 godina.

Izvor: Agencije