Puč propao, pobunjeni bolivijski general uhapšen

Regionalni i međunarodni čelnici osudili su pokušaj državnog udara, pozivajući na poštivanje demokratije i legitimno izabrane vlasti.  

Bolivijski predsjednik Luis Arce smijenio je čelnika bolivijskih oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu, optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhapsile (EPA-EFE/STR)

Bolivijski predsjednik Luis Arce smijenio je čelnika bolivijskih oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu, optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhapsile, objavila je bolivijska državna televizija, javlja Hina.

Zuniga je uhapšen i prisiljen ući u policijsko vozilo dok je razgovarao s novinarima ispred kasarne.

“Uhapšeni ste, generale!”, rekao mu je ministar unutrašnjih poslova Johnny Aguilera.

Za sada se ne zna gdje je odveden.

Prethodno je vojska pod komandom Zunige na centralni gradski trg u La Pazu izvela oklopna vozila i vojnike u pokušaju državnog udara i upada u predsjedničku palaču.

Osuda pokušaja državnog udara

Regionalni i međunarodni čelnici osudili su pokušaj državnog udara, pozivajući na poštivanje demokratije i legitimno izabrane vlasti.

Istovremeno je u predsjedničkoj palači pred predsjednikom države zakletvu položio novi šef oružanih snaga José Wilson Sanchez, koji je pozvao na obnovu reda i mira.

Napetosti u Boliviji rastu uoči općih izbora 2025, a ljevičarski bivši predsjednik Evo Morales planira se kandidirati protiv svog bivšeg saveznika Arcea, potaknuvši veliki rascjep u vladajućoj socijalističkoj stranci i političku neizvjesnost.

Mnogi ne žele povratak Moralesa koji je vladao od 2006. do 2019. kada je svrgnut u velikim demonstracijama i zamijenjen privremenom konzervativnom vladom. Arce je potom pobijedio na izborima 2020.

Zuniga je nedavno rekao da se Morales ne bi trebao moći vratiti kao predsjednik i zaprijetio da će ga blokirati ako to pokuša, što je navelo Arcea da smijeni Zunigu s dužnosti.

Rastući bijes u zemlji

Prije napada na predsjedničku palaču Zuniga se obratio novinarima na trgu i naveo rastući bijes u zemlji koja se bori s ekonomskim padom, iscrpljenim rezervama Centralne banke i pritiskom na bolivijsku valutu, dok je izvoz plina presušio. Također je pozvao na promjenu vlade.

“Prestanite uništavati, prestanite osiromašivati ​​našu zemlju, prestanite ponižavati našu vojsku”, rekao je okružen vojnicima, insistirajući na tome da akciju, koja je poduzeta, podržava javnost.

Konzervativni politički oponenti vladajućih su, također, osudili poduzetu vojnu akciju, među njima i bivša predsjednica Jeanine Anez koja je od 2022. u zatvoru.

“U potpunosti odbacujem mobilizaciju vojske na trgu Murillo i pokušaj razaranja ustavnog poretka,” napisala je na mreži X.

“Stranka MAS s Arceom i Evom mora biti maknuta na izborima 2025. Mi Bolivijci branit ćemo demokratiju”, dodala je.

Izvor: Agencije