Porast svih vrsta rasizma u Francuskoj u 2023.

Antisemitski i protuislamski postupci porasli su za 29 posto, a druge vrste rasističkih djela za 21 posto.

Rasizam i netolerancija su u porastu u Francuskoj (EPA-EFE/TERESA SUAREZ) (EPA)

Rasizam i netolerancija su u porastu u Francuskoj, potaknuti ratom u Gazi i krajnje desnim idejama u javnoj raspravi, rekao je Francuski odbor za ljudska prava (CNCDH) u svom godišnjem izvještaju, javlja Hina.

“Godina 2023. obilježena je snažnim napretkom u odbacivanju drugih, bilo u mišljenjima ili djelima”, ističe u se u izvještaju.

Krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) vodi u anketama za nadolazeće parlamentarne izbore, a predizborna kampanja stranke se usredotočila na ograničavanje prava imigranata u Francuskoj, za što je CNCDH rekao da je u “izravnoj suprotnosti prema načelima jednakosti, bratstva i slobode” upisanih u francuski ustav te da će ojačati rasističke stavove.

RN je osvojio 88 mandata na izborima 2022, čime je postao druga najveća stranka u parlamentu i 30 mjesta u Evropskom parlamentu na izborima ranije ovog mjeseca.

Rat u Gazi

Vlada Emmanuela Macrona se u međuvremenu približila desnici u pitanjima sigurnosti, identiteta i imigracije.

“Zakon o imigraciji koji je vlada predložila u februaru 2023. i koji je sadržavao ponavljanje (ideje RN-a) o ‘nacionalnoj preferenciji’ te debate o njemu pojačali su ovaj ksenofobičan trend”, navodi se u izvještaju.

Rat u Gazi je prouzrokovao porast antisemitizma i islamofobije u Francuskoj kao i u drugim dijelovima svijeta.

“Izraelsko-palestinski sukob redovno izaziva (antisemitske) postupke, koji su najviši u odnosu na operacije izraelske vojske u palestinskim teritorijima. No, ovaj nivo dosad nije viđen”, rekao je CNCDH.

Rast antisemitizma i islamofobije

Antisemitski i protuislamski postupci porasli su za 29 posto, a druge vrste rasističkih djela za 21 posto.

Pedeset jedan posto ispitanika iz generalne populacije više se u Francuskoj ne osjeća kod kuće, u usporedbi s 43 posto francuskih državljana 2022, što autori izvještaja povezuju sa stavom prema migrantima. Među pristalicama RN-a, taj udio iznosi 91 posto.

Četrdeset tri posto ispitanika je reklo da je imigracija glavni razlog za nesigurnost, a to smatra 83 posto simpatizera RN-a.

Međutim, 69 posto neispitanika ne podržava RN-ovu ideju “nacionalne preferencije”, prema kojoj bi Francuzi trebali imati prednost pri zapošljavanju, povlasticama i rješavanju stambenog pitanja pred strancima.

Izvor: Agencije