Novi zakon o njemačkom državljanstvu stupio na snagu

Novi zakon predviđa mogućnost stjecanja njemačkog državljanstva već nakon pet godina umjesto dosadašnjih osam.

Novi zakon se smatra jednim od glavnih reformskih projekata socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade kancelara Olafa Scholza (EPA-EFE/Sean Gallup/POOL)

Na snagu je stupio novi zakon o državljanstvu koji olakšava ulazak u njemačku knjigu državljana i dvostruko državljanstvo, a demokršćanska opozicija ga žestoko kritizira te najavljuje njegovo poništenje u slučaju ponovnog dolaska na vlast, prenosi Hina.

Novi zakon, koji se smatra jednim od glavnih reformskih projekata socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade kancelara Olafa Scholza, predviđa mogućnost stjecanja njemačkog državljanstva već nakon pet godina stalnog boravka u Njemačkoj umjesto dosadašnjih osam.

U iznimnim slučajevima, kao što su brza i uspješna integracija, postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za državljanstvom već nakon tri godine legalnog boravka.

Istodobno se otvara mogućnost zadržavanja dosadašnjeg državljanstva, što je do sada bilo omogućeno samo državljanima zemalja članica Evropske unije. Isto tako se i za pripadnike tzv. prve generacije gastarbajtera snižava nivo poznavanja jezika koja je potrebna za podnošenje zahtjeva.

“Ovo smo čekali desetljećima. Njemačka konačno ima zakon o državljanstvu koji je na nivou vremena”, rekla je komesarka savezne vlade za integraciju Reem Alabali-Radovan.

Političarka vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Ann-Veruschka Jurisch je rekla kako novi zakon ne omogućava, kako to sugeriraju kritičari, useljavanje u njemački socijalni sistem.

“Osobe koje podnose zahtjev za državljanstvom će, kao i do sada, morati dokazati da mogu uzdržavati sebe i svoju porodicu”, rekla je Jurisch.

Desnica obećava poništenje zakona

Demokršćanska opoziciona Unija CDU/CSU i Alternativa za Njemačku (AfD) žestoko su kritizirali sniženje kriterija za njemačko državljanstvo.

“Ovo je zakon savezne vlade koji će imati daleko najnegativnije posljedice po njemačko društvo od svih drugih zakona koje donijela ova vlada”, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Alexander Throm.

Throm posebno kritizira mogućnost zadržavanje dotadašnjeg državljanstva i smatra da bi ova mogućnost morala biti ograničena na državljane onih zemalja koje “dijele iste vrijednosti s Njemačkom”.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) je ukazala na jedno ispitivanje koje pokazuje da više od dvije trećine građana Njemačke odbacuje reformu zakona o državljanstvu i najavila da će u slučaju pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima poništiti aktuelnu reformu zakona o državljanstvu.

AfD smatra da će novi zakon o državljanstvu dovesti do navale na upis u njemačku knjigu državljana.

“Predstojeći cunami zahtjeva za državljanstvom je napad na temelj naše demokratije i ugrožava budućnost naše zemlje”, saopćila je dopredsjednica AfD-a Alice Weidel i dodala kako će mogućnost dvostrukog državljanstva “njemačke državljane rođene u Njemačkoj učiniti građanima druge klase”.

Prema posljednjim statistikama, u Njemačkoj živi oko 13 miliona građana koji nisu njemački državljani. Uredi za strance u njemačkim saveznim pokrajinama računaju s velikom navalom na urede za državljanstvo.

Prošle godine najveći broj građana koji su primili njemačko državljanstvo je porijeklom iz Sirije.

Izvor: Agencije