Njemački sud osudio 95-godišnjakinju na 16 mjeseci zatvora zbog negiranja Holokausta

Ursula Haverbeck više puta je osuđivana zbog negiranja Holokausta, a već je odslužila jednu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije i po godine.

Haverbeck je na suđenju sebe predstavila kao osobu koju progone zbog toga što decenijama govori istinu (REUTERS/Paul Zinken/Pool)

Sud u Hamburgu osudio je 95-godišnju Ursulu Haverbeck na 16 mjeseci zatvora zbog negiranja Holokausta i masovnih ubistava u nacističkom logoru Auschwitz, od čega će morati služiti godinu.

Haverbeck, poznata u njemačkim desničarskim krugovima, 2015. je u Hamburgu osuđena na zatvorsku kaznu od devet mjeseci, na šta je uložila žalbu, a postupak je završen devet godina kasnije.

U sudnici se nalazilo oko sto njenih pristalica, a nakon izricanja presude, neki od njih su uzvikivali psovke i uvrede na račun države, dok su drugi demonstrativno napustili prostoriju, prenosi Tanjug.

Kako navodi Deutsche Welle, Haverbeck je na suđenju sebe predstavila kao osobu koju progone zbog toga što decenijama “govori istinu”.

Negirala masovna ubistva u logoru

“Vi ste doživjeli ovakvu starost. Hiljade djece iz Auschwitza nije”, poručila je sudija nakon presude.

Haverbeck je 2015, u vezi sa suđenjem bivšem pripadniku SS-a Oskaru Groeningu, izjavila da Auschwitz nije bio logor za istrebljenje, već radni logor.

Ona je, uprkos brojnim prethodnim kaznama, u televizijskom intervjuu u emisiji Panorama negirala da su ljudi masovno ubijani u Auschwitzu.

Ursula Haverbeck više puta je osuđivana zbog negiranja Holokausta, a već je odslužila jednu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije i po godine.

Izvor: Agencije