Khaled Meshal: Uređenje unutrašnjih palestinskih odnosa mora početi sada, a ne čekati kraj rata

Šef Hamasa u inozemstvu Khaled Meshal rekao je da je operacija Potop Al-Aksa promijenila mnoge elemente regionalne i međunarodne scene.

Pitanje uređenja palestinskih odnosa, institucija i rukovodstva zauzelo je značajan prostor u govoru šefa Hamasa u inozemstvu (REUTERS/Hatem Khaled)

Šef Hamasa u inozemstvu Khaled Meshal rekao je da je operacija Potop Al-Aksa promijenila mnoge elemente regionalne i međunarodne scene i unutar samog izraelskog “entiteta” te je apsolutno neprihvatljivo da njen utjecaj izostane iz preslagivanja unutrašnjih palestinskih odnosa, koje mora početi već sada, a ne čekati kraj rata. “To je nešto što ne molimo niti na njega čekamo, već prema tome jurimo i to će biti nametnuto novom realnošću, voljeli to neki, ili ne.”

Meshal je – na simpoziju koji je u srijedu putem Zooma organizirao Centar za studije i konsultacije Zaytouna – dodao da se unutarpalestinski odnosi moraju urediti uz dogovor u kojem će sudjelovati svi palestinski faktori, bez isključivanja bilo koje strane, kako bi se pripremili za fazu nakon agresije na Pojas Gaze.

“Nećemo dozvoliti nikakav vakuum u Pojasu. Hamas je nemoguće isključiti iz tog procesa”, rekao je.

Hamas je 7. oktobra 2023. pokrenuo operaciju Potop Al-Aksa protiv Izraela, koja je uključivala kopneni, morski i zračni napad i infiltraciju pripadnika otpora u nekoliko naselja u blizini Pojasa Gaze, ali je izraelska vojska odgovorila na ovo agresijom koja traje oko devet mjeseci, ubivši, ranivši i raselivši stotine hiljada Palestinaca.

Utjecaj operacije Potop Al- Aksa

Na simpoziju je šef Hamasa u inozemstvu podnio referat pod naslovom “Operacija Potop Al-Aksa i njene reperkusije na palestinske odnose”, u kojem je govorio da na “7. oktobar, unutar oslobodilačke borbe”, treba gledati iz nekoliko uglova:

“Sedmi oktobar predstavlja stvarnu i opipljivu promjenu u procesu oslobađanja palestinske zemlje i predstavlja važnu historijsku prekretnicu koja nas je učvrstila na putu oslobođenja”, kazao je, dodavši da su “palestinske frakcije – zainteresirane za palestinsko pitanje – promijenile stanje na terenu koje je bilo statično i učahureno”.

“Izraelski entitet je pogodio zemljotres koji je raspršio sve karte koje je imao u svojoj ruci. Izazvao je pozitivan šok u globalnom odnosu prema otporu i njegovom kontinuiranom suprotstavljanju Izraelu tokom svih ovih mjeseci”, naveo je Meshal.

Kada je riječ o efektima Potopa Al-Aksa, Meshal je rekao da oni “uključuju mnogo detalja i nije potrebno osvrtati se na sve njih pojedinačno”, ali najvažnija stvar uzrokovana operacijom, kako je dodao, može se sažeti u sljedećem: “Operacija je donijela velike promjene u palestinskom pitanju. Mislili smo da je mrtvo, ali smo ga vratili u prvi plan. Zbog međunarodnih priznanja i pokreta solidarnosti, palestinsko pitanje je dobilo izbornu važnost u mnogim zemljama.”

Također je rekao da je zbunila “neprijateljske kalkulacije u pogledu političkih razlika između njegovih pokreta i stranaka, narušila njegove međunarodne odnose i sliku u svijetu, poljuljala imidž moći koju je izgradio u svom geografskom okruženju, osim poljuljanosti njegove ekonomije i sigurnosti”.

“Podstakla je vjerske razlike unutar entiteta koje su na kraju dovele do regrutovanja Jevreja – Hareda kao rezultat potrebe vojske za njima u ratu, što je presedan u Izraelu. Izazvala je velike simpatije naroda u regionu, a stavovi zemalja (u regiji) su varirali od optimističnosti do iščekivanja rezultata. Pokazala je sve razlike između političara i vojske u Izraelu, jer su konfrontacije ono što otkriva njihov obim unutar entiteta, ali zbog slabosti Arapa i Palestinaca, one su do sada bile skrivene.”

Uređenje palestinskih odnosa

Pitanje uređenja palestinskih odnosa, institucija i rukovodstva zauzelo je značajan prostor u govoru šefa pokreta Hamas u inozemstvu, koji smatra da je neizostavno i prioritetno, posebno nakon Potopa Al-Aksa.

Meshal je dodao da palestinsko odlučivanje niko ne može konfiskovati, a za preuređivanje palestinskih institucija ne treba čekati ishod bitke ili kraj rata, jer su se stvari na terenu promijenile. “Nakon što je neprijatelj pripremao scenarij za posthamasko vrijeme, sada s njim pregovara i čeka njegov odgovor na inicijative.”

Također je ukazao na neophodnost uključivanja svih u bitku protiv Izraela te da budu strane u njoj, “jer to će priuštiti bolje rezultate, pozitivno se odraziti na palestinsko pitanje i donijeti pobjedu cijelom regionu, a ne samo palestinskim frakcijama”.

Sedam tačaka

Meshal je pojasnio svoju viziju osnova na kojima treba počivati obnova palestinskih institucija i unutrpalestinskih odnosa, sumirajući ih u sedam tačaka:

1. Postoslovska faza: Operacijom Potop Al-Aksa mi smo, zapravo, ušli u fazu nakon sporazuma iz Osla koja (operacija) je izmijenila mnoga pravila, kao i djelovanje same Izraelske vlade, a koja pokušava nametnuti novu realnost vezanu za Jerusalem i Al-Aksu, što ne bi trebalo biti predmet palestinskog neslaganja.

2. Strategija otpora: Provođenje aktivnosti na oslobođenju i završavanju zadatka otpora, jer je to ono što stvara novu političku realnost i u tome trebaju učestvovati sve frakcije, donosioci odluka i region i uklanjanje prepreka koje onemogućavaju učešće svih na tom putu.

3. Troškovi oslobođenja: Oslobođenje u cijelom svijetu ima svoju cijenu. Otpor plaća cijenu, ali i postiže postignuća, dok isključivo politička borba plaća cijenu i podnosi gubitke, ali bez postizanja ikakvih postignuća.

4. Nacionalni projekat: Važno je nacionalnom projektu vratiti njegovu važnost, kao i njegovim ciljevima, strategiji, političkim i sigurnosnim sredstvima i na njemu izgrađenom rukovodstvu, a da nijedna frakcija nema monopol nad njim, isključujući druge.

5. Stav o državi: Moramo se fokusirati na državu kao stvarnost, a ne kao nešto što je neostvarivo i što lebdi u zraku. Moramo znati kako postići da koncept države bude održiv na terenu, a to se postiže otporom i vlastitim trudom, uz molbu svijetu da nam na tom putu pomogne.

6. Izgradnja institucija i struktura: Poslije Potopa Al-Aksa posrnulo se u izgradnji palestinskih institucija i struktura, što se ne može tolerisati, “jer oni koji drže ključeve u rukama ne dozvoljavaju njihovu izgradnju, što je neprihvatljivo”.

7. Mehanizmi izgradnje: Da bi se ova faza aktivirala, bit će nam potrebni “izbori, konsenzus i legitimitet”, koji su važni temelji za prevazilaženje prijelazne faze kako bi svi bili na dobitku.

Na kraju svoga obraćanja na simpoziju čelnik pokreta Hamas u inozemstvu rekao je da prioritet vlade konsenzusa mora biti pružanje utočišta ljudima nakon rata i liječenje njihovih rana te da je uređenje palestinskih odnosa odgovornost svih, a ne samo nekih.

Dodao je: “Hamas je spreman i vjeruje svojim partnerima i ne želi nikoga isključiti. Ko misli da ga može zaobići, taj je u zabludi. Onaj koji odustane od otpora da bi mu se otvorio teren za političko djelovanje, ništa neće postići.”

Izvor: Al Jazeera