Izvještaj: Broj žrtava torture u izraelskim zatvorima od oktobra najveći u historiji

U palestinskom izvještaju o ljudskim pravima se ističe da ‘zločin torture čini osnovu izraelske kolonijalne strukture’.

Svjedočenja pritvorenika ukazuju na primjenu psihičke i fizičke torture koja počinje od prvog trenutka pritvaranja (Al Jazeera)

U jednom palestinskom izvještaju o ljudskim pravima, objavljenom u srijedu, navodi se da je broj preminulih zatvorenika zbog torture u izraelskim zatvorima i pritvorima od 7. oktobra „najveći u historiji Pokreta palestinskih zatvorenika“.

To stoji u zajedničkom saopćenju Vladine Komisije za pitanja zatvorenika i oslobođenih zatvorenika i nevladinog Udruženja palestinskih zatvorenika povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, koji se obilježava 26. juna svake godine.

Pojašnjeno je u saopćenju da „broj preminulih u izraelskim zatvorima i pritvorima, koji su od početka rata istrebljenja (od 7. oktobra prošle godine) objavile nadležne institucije, iznosi najmanje 18, osim desetaka zatvorenika iz Gaze koji su ubijeni u zatvorima i pritvorima okupacije čiji identitet nije otkriven“.

‘Osnova izraelske kolonijalne strukture’

U saopćenju se ističe da „zločin torture čini osnovu izraelske kolonijalne strukture, Izrael praktikuje ovaj pristup i radi na razvoju mnogih alata i metoda za njegovu konsolidaciju koji premašuju definiciju zločina torture koju je usvojio međunarodni pravni sistem“.

Dalje se navodi: „Ako se pažljivo ispitaju uslovi zatvorskog života, u kojima su decenijama boravili zatvorenici i pritvorenici u izraelskim okupacijskim zatvorima, kao i konteksti politika, zločina i ozbiljnih kršenja ljudskih prava, može se vidjeti da je okupacija radila na tome da sva prava koja je definirao međunarodni sistem zaštite zatvorenika pretvori u oruđe mučenja, oduzimanjem tih prava zatvoreniku na razne načine.“

U saopćenju stoji da, od kako je počelo ono što se opisuje kao genocidni rat u Gazi i od kako su eskalirala hapšenja koja su pogodila više od 9.400 stanovnika Zapadne obale te hiljade njih iz Gaze i stotine unutar teritorije Izraela, postupci torture su eskalirali neviđenim intenzitetom.

Istakao je da „svjedočenja pritvorenika ukazuju na primjenu psihičke i fizičke torture koja, zapravo, počinje od prvog trenutka pritvaranja, preko brutalnog načina hapšenja, sistemskih operacija zastrašivanja, teških premlaćivanja i vezivanja kojima se namjerno izaziva jaka bol u ekstremitetima pritvorenika“.

Ozbiljni prekršaji

U saopćenju su navedeni neki od prekršaja kojima su pritvorenici bili izloženi: tajne i nelegalne operacije, držanje u pritvorima za ispitivanje u ponižavajućim uslovima koji umanjuju ljudsko dostojanstvo, verbalno vrijeđanje i upućivanje nepristojnih riječi pritvorenicima i njihovim porodicama, dugo ispitivanje i zabranjivanje da spavaju.

Svjedočenja pokazuju, prema istom saopćenju, da su bili i seksualno napadnuti, uključujući zločine silovanja, zatim teško premlaćivani, što je, osim smrti, dovelo do toga da stotine zatvorenika i pritvorenika zadobiju prijelome, posebno rebara, i budu ostavljeni bez liječenja.

Istovremeno s ratom u Gazi, izraelska vojska i doseljenici pojačali su svoje napade na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, koji su prouzrokovali smrt 553 Palestinca, od kojih je 133 djece, te ranjavanje oko 5.300 njih, prema službenim podacima.

Izraelski rat u Gazi rezultirao je s gotovo 124.000 mrtvih i ranjenih Palestinaca, većinom djece i žena, i više od 10.000 nestalih te masovnim razaranjem i glađu koja je odnijela živote desetaka djece. Izrael nastavlja ovaj rat, ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i naredbe Međunarodnog suda pravde da se prekine invazija na Rafah, poduzmu mjere za sprečavanje genocida i poboljša mizerna humanitarna situacija u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije