Izrael upozorava da bi Liban mogao vratiti ‘u kameno doba’, UN traži deeskalaciju

Gallant tvrdi da Izrael može nanijeti ‘ogromnu štetu’ Libanu, dok UN-ov šef za humanitarna pitanja kaže da bi rat bio ‘potencijalno apokaliptičan’.

'Ne želimo rat, ali se pripremamo za svaki scenarij', kaže Gallant (Kevin Lamarque/Reuters)

Izrael je poručivao da ne želi rat u Libanu, ali i da bi svog susjeda mogao vratiti “u kameno doba”, dok šef humanitarne službe Ujedinjenih nacija upozorava da bi takav sukob bio “potencijalno apokaliptičan”.

“Ne želimo rat, ali se pripremamo za svaki scenarij”, rekao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant novinarima u srijedu u Washingtonu. “Hezbollah vrlo dobro razumije da možemo nanijeti ogromnu štetu Libanu ako se pokrene rat.”

Izrael je sposoban “vratiti Liban u kameno doba, ali mi to ne želimo učiniti”, rekao je.

Od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, na granici između dviju zemalja dolazi do svakodnevne razmjene vatre između izraelskih snaga i libanske grupe Hezbollah koja je povezana s Iranom. Strahovi od potpunog rata porasli su ovog mjeseca nakon što je premijer Benjamin Netanyahu rekao da se Izrael priprema za “vrlo napetu operaciju” na granici s Libanom.

‘Potencijalno apokaliptično’

Šef Hezbollaha Hassan Nasrallah je, također, zaprijetio ratom “bez ograničenja i pravila” u slučaju velike izraelske ofanzive protiv Libana.

Jezik koji koristi Gallant odjekuje retorikom koju je koristio Benny Gantz, bivši general i vođa izraelske Stranke nacionalnog jedinstva, koji je nedavno podnio ostavku u ratnoj vladi, navodeći kao razlog neuspjeh u dogovoru o planu za Gazu nakon rata.

U nizu predizbornih videa uoči općih izbora 2019. Gantz je spominjao slanje palestinske enklave “natrag u kameno doba” tokom rata u Gazi 2014, vojne kampanje koju je nadgledao kao komandant vojske.

U međuvremenu, UN-ov šef za humanitarna pitanja Martin Griffiths nazvao je Liban “žarištem izvan svih žarišta”.

“To prevazilazi mogućnost planiranja. To je potencijalno apokaliptično”, rekao je novinarima u Ženevi, upozoravajući da bi rat u koji bi bio uključen Liban uvukao Siriju i druge zemlje.

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin rekao je Gallantu u utorak da bi još jedan rat s Hezbollahom mogao imati “užasne posljedice za Bliski Istok” i pozvao na diplomatsko rješenje.

Američki zvaničnik rekao je da je Washington uključen u “prilično intenzivne razgovore” s Izraelom, Libanom i drugim akterima te vjeruje da nijedna strana ne želi “veliku eskalaciju”.

Pokušaj potkopavanja Netanyahua?

Libanska nacionalna novinska agencija izvijestila je o deset izraelskih napada na područja blizu granice u srijedu, uključujući jedan u kojem je uništena zgradu u Nabatiyehu, u kojem je ranjeno pet ljudi. Hezbollah je preuzeo odgovornost za šest napada na izraelske vojne položaje u pograničnoj regiji.

Gallant je, također, rekao da je s visokim američkim zvaničnicima razgovarao o svojim prijedlozima za upravljanje poslijeratnom Gazom. Proces, koji bi uključivao lokalne Palestince, regionalne partnere i SAD, bio bi “dug i složen”, rekao je.

Gallant, koji je član Netanyahuove stranke Likud, u maju je prozvao premijera zbog nedostatka poslijeratnog plana za Gazu – ponavljajući kritike koje upućuje SAD.

Dok je Gallantov put u SAD imao za cilj da ojača dvostranačku podršku Izraelu kako tenzije s Libanom rastu, neki posmatrači kažu da je to, također, pokušaj potkopavanja Netanyahua mjesec dana prije njegove posjete Washingtonu i govora na zajedničkoj sjednici Američkog kongresa.

Izvor: Al Jazeera i agencije