Ekskluzivni snimci: Al Jazeera otkriva američke vojnike na plutajućem pristaništu

Snimci prikazuju kretanje američkih ratnih i logističkih brodova ka izraelskoj luci Ashdod sredinom maja.

Američka vojska je ranije saopćila da je rasporedila jedan broj svojih vojnika, rekavši da je njihova misija pružanje zaštite prilikom izgradnje luke (Amir Cohen / Reuters)

Al Jazeera je došla do ekskluzivnih snimaka koji otkrivaju da pomorsko pristanište, koje su Sjedinjene Američke Države podigle na obali Pojasa Gaze, nije uspjelo ispuniti zacrtanu misiju, pogotovo nakon što su visoki valovi doveli do prestanka njegovog rada.

Snimci prikazuju američke ratne i logističke brodove dok se kreću ka izraelskoj luci Ashdod sredinom maja. Ti brodovi su imali zadatak da postave plutajuće pristanište i most koji ga povezuje s obalom.

S početkom stvarnog puštanja pristaništa u funkciju, 17. maja, dva broda su stacionirana oko 6 milja od obale Pojasa. Pristanište je bilo pričvršćeno za morski sprud u oblasti Sheikh Ijlin na sjeveru, prema onome što pokazuju snimci do kojih je došla Al Jazeera.

Snimci prikazuju i pozicioniranje dva američka broda na otvorenom moru i još jednog manjeg namijenjenog za transport kamiona s pomoći do pristaništa. Nakon svega osam dana njegov rad je zaustavljen zbog velikih valova koji su doveli do pucanja i oštećenja dijelova pristaništa.

Snimci otkrivaju i ulazak 99 pošiljki na 29 kamiona dok je pristanište bilo u funkciji, što nije potrajalo više od šest sedmica, kao i transport vojnika morem tokom procesa izgradnje pristaništa.

Američka vojska je ranije saopćila da je rasporedila jedan broj svojih vojnika, rekavši da je njihova misija pružanje zaštite prilikom izgradnje luke. Snimci otkrivaju raspoređivanje vojnika, američke mehanizacije i vojnih vozila marke Hummer opremljenih automatskim oružjem.

Na snimcima se, također, vidi da je Washington postavio i protivzračni sistem Phalanx na istočnoj strani mola, ali ga je ubrzo demontirao i povukao nakon što je pristanište oštećeno.

Sistem Phalanx

Sistem Phalanx se sastoji od mitraljeza kalibra 20 mm, koji može presresti protivbrodske i protivavionske rakete. Koristi se za otkrivanje raketnih, artiljerijskih i minobacačkih sistema, a odlikuje se sposobnošću pretraživanja, otkrivanja, procjena prijetnje, praćenja cilja i autonomnog rada.

Sistem ima visoku brzinu paljbe pri gađanju potencijalnih ciljeva i može djelovati na kopnu preko fiksnih platformi ili mobilnih vozila, ali je prvenstveno dizajniran za pomorsku upotrebu na borbenim brodovima.

Glasnogovornik Pentagona, general Patrick Ryder, objavio je da njegova zemlja ne planira raspoređivanje snaga na terenu u Gazi te da je plutajući mol privremeno rješenje kako bi se ubrzao ulazak pomoći.

Uporedo s tim, prema podacima inicijative IPC – Integrirana klasifikacija faza sigurnosti hrane (Integrated Food Security Phase Classification), 96 posto stanovništva Gaze suočava se s katastrofalnim nivoima nesigurnog dotoka hrane, a opasnost od gladi i dalje postoji zbog negativnog i nestabilnog toka pružanja pomoći.

Izvor: Agencije