Bugarska još nije spremna za euro

Prvobitno planirano za početak ove godine, uvođenje eura je odgođeno nakon što je prošle godine u toj jugoistočnoj evropskoj zemlji zabilježena inflacija od 9,5 posto.

Sve zemlje članice EU-a, s izuzetkom Danske, zakonski su obavezne pridružiti se eurozoni (Frank Rumpenhorst / picture alliance via Getty Images)

Bugarska još nije spremna uvesti jedinstvenu evropsku valutu zbog previsoke stope inflacije, potvrdila je Evropska komisija.

Prvobitno planirano za početak ove godine, uvođenje eura je odgođeno nakon što je prošle godine u toj jugoistočnoj evropskoj zemlji zabilježena inflacija od 9,5 posto, prenosi Hina. Komisija prognozira da će stopa inflacije ove godine pasti na 3,1 posto.

Zemlje koje ulaze u eurozonu moraju ispuniti kriterije stabilnosti cijena, javnih finansija, stabilnosti kursa i dugoročnih kamatnih stopa koje ne smiju biti više od dva postotna boda iznad stopa u najstabilnijim zemljama EU-a u godini prije procjene.

Sve zemlje članice EU-a, s izuzetkom Danske, zakonski su obavezne pridružiti se eurozoni. Osim Bugarske, zemlje koje se tek trebaju pridružiti su Poljska, Rumunija, Švedska, Češka i Mađarska.

Ne ispunjavaju još samo jedan kriterij

Komisija je objavila da je Bugarska, koja se pridružila Evropskoj uniji 2007. godine, trenutno jedina zemlja koja ispunjava kriterije, osim jednog, i u kojoj su nacionalni pravni propisi kompatibilni s valutnom unijom.

Članstvo u eurozoni moglo bi biti politički osporavano u Bugarskoj, budući da proruska i nacionalistička Stranka preporoda insistira na referendumu o tom pitanju.

Proevropski savezi Građani za evropski razvoj Bugarske – Unija demokratskih snaga (GERB-SDS) i Nastavljamo promjene – Demokratska Bugarska (PP-DB) snažno su za pristupanje eurozoni.

Izvor: Agencije