Banke u Srbiji ostvarile rekordne zarade

Glavni razlog za prošlogodišnje povećanje zarade banaka bio je neto prihod od kamata, koji je uvećan 52 posto – na 227,6 milijardi dinara (1,94 milijarde eura).

Predviđa se da će inflacija u Srbiji vjerovatno biti obuzdana u skorije vrijeme, ali nije realno očekivati smanjenje bilo kojih potrošačkih cijena (Ilustracija)

Neto dobit banaka u Srbiji prošle godine dostigla je 122,2 milijarde dinara (više od milijardu eura), većina je ostvarila rekordni krajnji rezultat u svojoj historiji, a prosječan prinos na kapital bankarskog sektora iznosio je gotovo 15 posto, navedeno je u godišnjoj ediciji „Finansije TOP 2023/24“, u izdanju ekonomskog mjesečnika Biznis i finansije.

Glavni razlog za prošlogodišnje povećanje zarade bio je neto prihod od kamata, koji je uvećan 52 posto – na 227,6 milijardi dinara (1,94 milijarde eura), prenosi Beta.

Predstavnici finansijskog sektora predviđaju da će se inflacija u Srbiji vjerovatno obuzdati u skorije vrijeme, ali da nije realno očekivati smanjenje bilo kojih potrošačkih cijena, uključujući i cijene finansijskih proizvoda.

Naknade i provizije donijele doprinos

Osim naglog rasta kamata na kredite i skromne cijene depozita, solidan doprinos krajnjem rezultatu sa 77,3 milijarde dinara (0,66 milijardi eura) dali su i neto prihodi po osnovu naknada i provizija, koji su uvećani za 11 posto u odnosu na 2022. godinu.

Banke su u prvom tromjesečju 2024. ostvarile dobit od 43,3 milijarde dinara (0,37 milijardi eura), što je povećanje od 29 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je teško očekivati da će se ovakav tempo rasta nastaviti do kraja godine, ocjenjuju analitičari.

Neto prihodi od kamata, zbog skupljih izvora finansiranja (rast kamata na depozite), porasli su za „svega“ 28 posto – na 62,4 milijarde dinara (0,53 milijarde eura), dok je neto prihod od naknada i provizija povećan 17 posto – na 20 milijardi dinara (0,17 milijardi eura).

Izvor: Agencije