7. AJB DOC Film Festival propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. septembra 2024. godine u Sarajevu.

Tema ovodišnjeg festivala je “JUSTICE?” (Al Jazeera)

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. septembra 2024. godine u Sarajevu. U okviru Festivala bit će održan i program za profesionalce iz dokumentarne industrije AJD Industry Days. Osim kvalitetne selekcije dokumentarnih filmova bit će upriličen i propratni program, specijalne projekcije, paneli i trening za mlade autore kao i mnoge druge aktivnosti vezane za promociju dokumentarnog filma.

Organizatori AJB DOC Film Festivala su od samih početaka i prvog izdanja usvojili praksu da definišu godišnju glavnu temu kojom se kroz vrhunsku selekciju dokumentarnih filmova obraćaju publici. Svake godine to je tema koja oslikava društvena dešavanja u kontekstu prikazanih filmova, ali i sveukupnih trendova u društvu, pa je tako ove godine odabrana tema “JUSTICE?”

Kao festival koji u fokus stavlja univerzalne ljudske vrijednosti i želi afirmisati autore koji se bave društvenim fenomenima, preuzeli smo zadatak da propitujemo univerzalne pojmove, istine, okolnosti i odnose društva u kojem živimo jer svijet u kojem smo rođeni ni po čemu neće biti blizak onome koji ćemo ostaviti potomcima.

Stoga, tema JUSTICE?, i propitivanje ove plemenite ideje, dolazi u idealnom trenutku golim okom vidljivih tektonskih promjena u svijetu, koje se ogledaju u značajnim izmjenama u omjeru snaga u međudržavnim odnosima, masovnim ubijanjima, ne samo ljudi nego i naroda, agresiji na suverene države, migracijama, političkim previranjima, ekonomskom osnaživanju jednih i siromašenju drugih, redefiniciji mnogih uvriježenih pojmova, pa i napretku u tehnologiji – za koji nismo sigurni dokle ide i kuda nas vodi.

Teme šireg značaja

Kako vrijeme odmiče, djeluje da sve što je dogovoreno univerzalnim društvenim normama biva tema preispitivanja. Izostala je snažna akcija za očuvanje moralnih i etičkih postulata na kojima je moderno društvo zasnovano i koji se propagiraju kao simbol naprednog uređenja. Izostala je odbrana pravde i pravednosti prema svima, a ostala samo retorika i glasovi koji se prema interesnoj sferi pojačavaju ili gase. Mnoge su anomalije u sistemu ili namjerno nijekanje zakona, sporazuma, prava i obaveza, digniteta ljudskog postojanja i fer odnosa prema svakom ljudskom biću. Zato je krajnje vrijeme da se zapitamo i preispitamo o ličnim i društvenim pravdama i nepravdama i zauzmemo stav te da učestvujemo kao svjedoci onim ispričanim u filmovima koji će biti prikazani.

Zadatak umjetnosti je baviti se temama od šireg značaja, ponekad bolnim, zabranjenim, ignorisanim i marginalizovanim, ali prevažnim da bi se o njima šutjelo. Naš zadatak je dati glas onima kojima je on uskraćen, a o tome govori i to propituje aktuelna tema Festivala – JUSTICE?

Podsjećamo, u Takmičarskoj selekciji bit će prikazani dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju, u selekciji Last Minute Cinema dugometražni, a AJB Prikazuje okupit će najbolje dokumentarce regionalne produkcije. SmartDoc selekcija rezervisana je za ostvarenja mladih autora, a bit će upriličene i specijalne projekcije.

Izvor: Al Jazeera