UNESCO: Potrebna hitna akcija Australije na zaštiti Velikog koralnog grebena

Najveći koralni ekosistem na svijetu ozbiljno je ugrožen i prioritet je hitna i održiva akcija, kaže agencija UN-a.

Ekološki aktivisti smatraju da bi se odluka UNESCO-a trebala shvatiti kao poziv za buđenje (REUTERS/Lucas Jackson/File Photo)

Australija mora preduzeti “hitne” mjere da zaštiti Veliki koralni greben usvajanjem ambicioznijih klimatskih ciljeva, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Najveći koralni ekosistem na svijetu “ozbiljno je ugrožen” i prioritet je “hitna i održiva akcija”, navodi se u izvještaju organizacije UN-a, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

UNESCO je zatražio od Australije da početkom 2025. godine dostavi informacije o naporima za zaštitu i očuvanje korala, ali ne preporučuje da se ovo mjesto stavi na listu ugrožene svjetske baštine.

Ugroženo 73 posto grebena

Ekološki aktivisti smatraju da bi se odluka UNESCO-a trebala shvatiti kao “poziv za buđenje”.

“UNESCO je zatražio od Australije da postavi ambicioznije klimatske ciljeve i dao je rok do februara 2025. da podnesemo izvještaj o napretku”, rekao je generalni direktor Greenpeacea za Australiju i Pacifik David Ritter.

Velikom koralnom grebenu, na sjeveroistoku Australije, prijeti izbjeljivanje usljed globalnog zagrijavanja, sa 73 posto ugroženih grebena, saopćila je u aprilu uprava te lokacije.

Izvor: Agencije