Od 1. jula objedinjena elektronska naplata cestarine u Federaciji BiH i Hrvatskoj

Sporazum za sada ne vrijedi za autoceste na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska.

Od 1. jula vozači iz Federacije BiH i Hrvatske moći će s postojećim uređajima za elektronsku naplatu autocestarina plaćati usluge s obje strane granice.

To znači da će korisnici uređaja Hrvatskih autocesta [HAC-ENC] od početka narednog mjeseca moći beskontaktno plaćati cestarinu i u Federaciji BiH s tim da svoje uređaje prije toga trebaju registrirati na nekom od naplatnih mjesta u susjednoj državi.

Isto pravilo vrijedit će za korisnike koji imaju ACC-TAG uređaj kupljen u BiH.

Pri registraciji kod drugog upravitelja autocestama korisnici će uz postojeći uređaj trebati popuniti prijavnicu i pokazati ličnu kartu ili kartu te saobraćajnu dozvolu kao dokaz o vlasništvu.

Olakšano putovanje

ENC odnosno TAG uređaji programiraju se na dva odvojena računa koja se mogu dopunjavati (pre-paid sistem) ili vezati uz platnu karticu što će biti slučaj kod naplate cestarine u Hrvatskoj.

Ovaj sporazum za sada ne vrijedi za autoceste Bina-Istra odnosno Zagreb-Macelj.

Upotreba jedinstvenog uređaja za elektronsku naplatu cestarine trebala bi olakšati putovanja između dvije države, posebno u razdobljima kada je pojačan saobraćaj pa prolazak kroz naplatne rampe prilagođene ENC odnosno TAG uređajima osigurava izbjegavanje redova pri čekanju na ručnu naplatu.

U BiH je upravljanje autocestama odnosno naplata cestarine podijeljena po entitetima pa sporazum o objedinjenoj upotrebi uređaja za elektronsku naplatu HAC-ENC za sada ne vrijedi za autoceste na teritoriju bh. entiteta Republike Srpske.

RS je sličan sporazum ranije postigla sa Srbijom.

Izvor: Agencije