Norveški penzioni fond napušta Caterpillar zbog ratnih rizika u Gazi

KLP je prodao udio od 69 miliona dolara zbog straha da će buldožeri pridonijeti ‘kršenju ljudskih prava’ Palestinaca.

Bager Caterpillar uklanja zemlju i kamenje na palestinskoj zemlji 1. jula 2004. u selu Az-Zawiya na Zapadnoj obali (David Silverman/Getty Images]

Norveški penzioni fond KLP prodao je svoj udio od blizu 70 miliona dolara u američkoj industrijskoj grupi Caterpillar zbog rizika da se njegova oprema koristi za kršenje ljudskih prava u okupiranoj Palestini.

Najveći norveški privatni penzioni fond naveo je u saopćenju objavljenom u srijedu da bi proizvođač buldožera i drugih teških mašina mogao “doprinijeti kršenju ljudskih prava i kršenju međunarodnog prava na Zapadnoj obali i u Gazi”.

Izraelska vojska desetljećima je prepravljala buldožere Caterpillar D9, opremljene oklopom i oružjem, za korištenje u rušenju kuća i infrastrukture na okupiranom području, kao i u borbama.

KLP, koji je prethodno imao dionice u Caterpillaru u vrijednosti od 728 miliona norveških kruna (69 miliona dolara), rekao je da je započeo dijalog s američkom kompanijom, ali nije dobio zadovoljavajuće garancije da je uspio smanjiti rizik od kršenja prava pojedinaca.

“Caterpillar je dugo vremena isporučivao buldožere i drugu opremu koja se koristila za rušenje palestinskih domova i infrastrukture kako bi se oslobodio put za izraelska naselja,” rekla je Kiran Aziz, voditeljica odgovornih ulaganja u KLP-u.

“Također se navodi da opremu kompanije koriste izraelske odbrambene snage u vezi s vojnom kampanjom u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine”, dodala je.

Kompanije povezane s ilegalnim naseljima

KLP ima oko 90 milijardi dolara pod svojom upravom. Navedeno je da je udio u Caterpillaru prodan 17. juna.

U aprilu 2021. KLP je isključio kompanije povezane s ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući giganta telekomunikacijske opreme Motorolu.

Zajedno s nizom drugih zemalja, Norveška izgradnju naselja smatra kršenjem međunarodnog prava.

Prošlog mjeseca Norveška se pridružila Irskoj i Španiji i službeno priznala palestinsku državnost temeljenu na granicama prije 1967. u svrhu “mira na Bliskom istoku”.

Norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je tada da na Bliskom istoku ne može biti mira ako ne dođe do priznanja palestinske državnosti.

“Iako je Caterpillar pokazao volju uključiti se u dijalog s KLP-om, odgovori su dali malo vjerodostojnosti da su poduzeli dobre mjere kako bi smanjili rizik od saučesništva u kršenju ljudskih prava u ratnim i sukobljenim situacijama, kao i međunarodnog prava”, rekla je Aziz.

Izvor: Al Jazeera i agencije