Njemačka će protjerivati osobe koje veličaju terorizam na internetu

Ko nema njemačko državljanstvo i veliča terorističke napade, mora biti protjeran gdje god je to moguće, rekla ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Faeser očekuje da će biti prihvaćena promjena zakona o strancima, koja se odnosi na komentare na internetu (EPA-EFE/FILIP SINGER)

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser želi one koji na internetu podržavaju terorističke napade ili terorističke grupe lakše protjerati iz Njemačke, javljaju njemački mediji, prenosi Hina.

“Ko nema njemačko državljanstvo i veliča terorističke napade, mora biti protjeran gdje god je to moguće”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD) u razgovoru za medijsku kuću Funke.

“Ubuduće će i ‘lajk’ ili komentar koji veliča ili podržava terorističke napade biti razlog za protjerivanje”, rekla je Faeser uoči sastanka kabineta, na kojem bi trebala biti prihvaćena promjena Zakona o strancima, koja se odnosi na komentare na internetu.

Lakši put za deportaciju

Kako je saopćeno, Ministarstvo unutarnjih poslova ovim želi reagirati na pozitivne reakcije pojedinaca na internetu nakon napada Hamasa 7. oktobra ili nakon ubistva policajca prije nekoliko sedmica u Mannheimu, iza kojeg stoji islamistički motiv.

“Glorificiranjem terorističkih napada stvara se klima nasilja koja može potencijalne počinitelje ohrabriti za nove napade”, stoji u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog toga, kako se navodi, “sigurnosni interesi Njemačke prevladavaju nad individualnim interesima pojedinaca kada je riječ o boravku u Njemačkoj”.

Ubuduće će ovakvo ponašanje biti dovoljan razlog za protjerivanje. Do sada je protjerivanje bilo moguće samo za osuđene kriminalce.

Izvor: Agencije