Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu, strah od puča

Svjedok Reutersa vidio kako oklopno vozilo ulazi u prostor predsjedničke palače, koja se nalazi na trgu, i vojnike kako ulaze unutra.

Teško naoružani vojnici i oklopna vozila okupili su se na gradskom trgu Plazi Murillo (REUTERS TV via REUTERS)

Bolivijski predsjednik Luis Arce u srijedu je osudio “neregularnu mobilizaciju” dijela vojnih jedinica u La Pazu, a bivši čelnik Evo Morales optužio je najvišeg generala da priprema vojni udar.

Teško naoružani vojnici i oklopna vozila okupili su se na gradskom trgu Plazi Murillo, prema video snimkama podijeljenim na društvenim mrežama, dok je svjedok Reutersa vidio kako oklopno vozilo ulazi u prostor predsjedničke palače, koja se nalazi na trgu, i vojnike kako ulaze unutra, prenosi Hina.

General Juan Jose Zuniga se obratio novinarima na trgu uoči upada u nacionalnu palaču.

“Prestanite uništavati, prestanite osiromašivati ​​našu zemlju, prestanite ponižavati našu vojsku”, rekao je u uniformi, okružen vojnicima, insistirajući na tome da akciju koja je poduzeta podržava javnost.

General: Naša zemlja ne može dalje ovako

“Trojica načelnika oružanih snaga došli su da izraze našu uznemirenosti. Bit će novi kabinet ministara, sigurno je da će se stvari promijeniti, no naša zemlja ne može dalje nastaviti ovako”, rekao je Zuniga lokalnoj televizijskoj stanici.

Morales, koji se javno rastao od Arcea iako obojica pripadaju istom socijalističkom pokretu, najavio je mobilizaciju svojih pristaša kako bi podržap demokratiju.

Optužio je Zunigu da pokušava organizirati vojni udar te je najavio opštu obustavu rada i pozvao na blokadu prometnica.

Morales je rekao da neće “dopustiti da oružane snage naruše demokraciju i zastraše ljude”.

Izvor: Agencije