Kenijski predsjednik povukao prijedlog budžeta koji je izazvao krvave proteste

Ruto je pozvao na javne konsultacije s mladima, u obraćanju javnosti dan nakon trećeg dana protesta u zadnjih osam dana protiv tog teksta.

U protestima u Nairobiju je poginulo 22 ljudi (EPA-EFE/STR)

Kenijski predsjednik William Ruto rekao je u srijedu da povlači prijedlog budžeta za 2024./25. godinu koji je predviđao povećanja poreza, što je izazvalo masovne proteste širom zemlje u kojima je bilo mrtvih, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Ruto je pozvao na javne konsultacije s mladima, u obraćanju javnosti dan nakon trećeg dana protesta u zadnjih osam dana protiv tog teksta. U protestima je poginulo 22 ljudi, po službenom tijelu za zaštitu ljudskih prava (KNHRC).

“Narod je rekao šta misli. Nakon što sam pažljivo saslušao kenijski narod, koji je glasno rekao da ne želi ovaj prijedlog zakona o finansijama za 2024, poslušao sam i neću ga potvrditi pa će on prema tome biti povučen”, rekao je Ruto.

Novinarka i aktivistkinja Hanifa Adan pozvala je na X-u da se ne zaboravi žrtve protesta. “Ne zaboravite. Nemojte oprostiti”, poručila je.

Bijela kuća poručila je u srijedu da kenijske vlasti moraju poštivati pravo na proteste.

Teška kriza

Ruto je pobijedio na izborima prije gotovo dvije godine predstavljajući se kao predstavnik siromašnih radnika, ali našao se između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda, koji od vlade traži da smanji deficit kako bi dobila pristup većim sredstvima, i zahtjeva građana.

Kenijci se teško nose s ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom COVID-a 19, ratom u Ukrajini, dvjema uzastopnim godinama suše i devaluacijom nacionalne valute.

Novim zakonom željelo se prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kako bi se smanjio dug s obzirom na to da samo na plaćanje kamata otpada 37 posto godišnjih prihoda zemlje.

Vlada je već bila učinila neke ustupke, obećavši da će odustati od novih poreza na hljeb, jestivo ulje, automobile i finansijske transakcije. No to nije bilo dovoljno da zadovolji demonstrante.

Izvor: Agencije