Haaretz: Svaki totalni rat u Libanu izložit će Izrael potpunom porazu

Raviv Drucker piše da je Netanyahuu, Gallantu i vojnom vrhu jasno da je rat s Hezbollahom besmislen i da se njime ne može postići ništa osim onoga što se može postići diplomatskim putem.

Napad koji je Izrael ranije pokrenuo na južni Liban (EPA-EFE/ATEF SAFADI)

U članku u listu Haaretz navodi se da donosioci odluka u Izraelu nisu imali stvarnu namjeru da se tokom prvih osam mjeseci rata u Pojasu Gaze uključe u još jedan kopneni rat u Libanu te da je Izraelu teško da istovremeno vodi rat na frontu u Gazi i južnom Libanu.

Izraelski istraživački novinar Raviv Drucker izvijestio je u članku da je premijeru Benjaminu Netanyahuu, ministru odbrane Yoavu Gallantu i vojnom vrhu jasno da je rat s libanskom grupom Hezbollah besmislen i da se njime ne može postići ništa osim onoga što se može postići diplomatskim putem, a cijena bi vjerovatno bila izuzetno visoka.

Ali, nastavlja on, stvari su se u posljednje vrijeme malo promijenile nakon što je Hezbollahovo “ponižavanje” Izraelaca prešlo granice, jer je život na sjeveru potpuno poremećen, dronovi upadaju u “naš zračni prostor”, a krhkost i slabost Izraela su razotkriveni, dok Netanyahu ima problem da sve to shvati.

Samo nekoliko kilometara

Tako je, prema pisanju Druckera, koji radi kao novinar za izraelski Channel 13, ovaj rat nastao gotovo iz ničega, tvrdeći da Izrael neće vratiti Liban u kameno doba i da neće napasti južni Liban kako bi došao do rijeke Litani; napad bi mogao biti ograničen na kopneni manevar u kojem će učestvovati samo dio izraelskih snaga.

Dodao je da će glavni njegov cilj biti da se stanovnicima sjevera saopći da je uklonjena prijetnja prekograničnog kopnenog napada kakav je, recimo, Hamas pokrenuo na jug Izraela 7. oktobra i da se mogu vratiti svojim kućama.

Istraživački novinar je u tekstu naveo da, iako je diplomatski sporazum već sklopljen, isti je nemoguće implementirati, jer je od početka uvjetovan sporazumom u Gazi, koji nije ni na vidiku.

Yahya al-Sinwar

Drucker je naveo da je postizanje sporazuma o razmjeni zatočenika postalo nemoguće te da se čini da stvari idu ka ratu iscrpljivanja u Pojasu Gaze, gdje Izrael ima “nerealnu” nadu da će vođa pokreta Hamas u Gazi Yahya Sinwar jednog dana pasti u njegove ruke “kako bismo mogli reći da smo pobijedili”.

Istraživački novinar smatra da svi ovi faktori dozvoljavaju kopneni manevar na sjeveru, ali bi to bila loša odluka koja bi pogoršala ionako “tešku i ponižavajuću” situaciju.

Gotovo nemoguće

Postoji i veći problem – prema članku – jer je vjerovatno da Hezbollahovi napadi na izraelski teritorij, ne samo da bi prouzrokovali velike štete već “mali” rat mogu pretvoriti u totalni, a u tom slučaju Izrael neće stajati skrštenih ruku već će odgovoriti većom snagom na nestanak struje, navodi pisac koji dodaje da se odgovor ove vrste suočava s teškoćom koju je gotovo nemoguće savladati.

U članku se zaključuje da nema opcija za Izrael na sjeveru osim jedne, koju Drucker smatra najmanje lošom, a to je jednostrano povlačenje iz Gaze uz izjavu da će se rat protiv Hamasa nastaviti i zadržavanje onoga što je nazvao “pravom na povratak” u Pojas Gaze kad god Izrael to bude smatrao potrebnim.

Ta opcija, smatra on, daleko je od “potpune pobjede”, ali nije barem “potpuni poraz ka kojem trenutno idu”.

Izvor: Agencije