Guardian: Izrael provodi kampanju utjecaja na mišljenje Amerikanaca o Gazi

Istraživački izvještaj govori o naporima Izraelske vlade da se suprotstavi onima koji se protive njenom ratu u Gazi, posebno na američkim univerzitetima i kampanji koju je pokrenula za utjecaj na javno mnijenje u SAD-u.

Claudine Gay izlaže na sjednici Komisije za obrazovanje pri Kongresu na temu 'Odgovornost vođa kampusa i suprotstavljanje antisemitizmu' (Ken Cedeno/Reuters)

Britanske novine The Guardian objavile su istraživački izvještaj o naporima Izraelske vlade da se suprotstavi onima koji se protive njenom ratu u Pojasu Gaze, posebno na američkim univerzitetima i kampanji koju je pokrenula za utjecaj na javno mnijenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Navele su da je u novembru prošle godine izraelski Knesset pozvao ministra za socijalnu ravnopravnost Amichaija Chiklija (42), kojeg opisuje kao bezobzirnog, da predstavi zastupnicima ono što čini u vezi s porastom neprijateljstva prema Izraelu među mladima širom Sjedinjenih Američkih Država, posebno na elitnim univerzitetima.

Chikli je na sjednici Parlamenta rekao: „Rekao sam to ranije, a ponavljam i sada: Smatram da trebamo biti u ofanzivi, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Narativ ‘Concert’

Od tada Chikli vodi kampanju usmjerenu na izraelske kritičare. The Guardian je objavio dokaze o tome kako je Izrael pokrenuo kontroverzni narativ poznat kao ‘Concert’ u okviru šire kampanje za javnost koja cilja na američke univerzitete i redefiniranje antisemitizma u američkom pravu.

Izraelski ministar je potvrdio zastupnicima da ima budžet za kampanju suprotstavljanja izraelskim kritičarima, odvojen od tradicionalnih odnosa s javnošću i vladinog plaćenog reklamnog sadržaja.

Dodao je da ta kampanja uključuje 80 programa koji su već pokrenuti u cilju jačanja napora da se Izrael odbrani na odgovarajući način.

The Guardian je naveo da program ‘Concert’, koji je Izraelska vlada prvobitno zvala ‘Kela Shlomo’, podrazumijeva ono što je Tel Aviv nazvao „aktivnostima oblikovanja javnog narativa“ usmjerenim uglavnom na Sjedinjene Američke Države i Evropu.

Istakao je da je organizacija Concert, sada poznata kao Glasovi Izraela, radila s grupama koje su vodile kampanju protiv BDS-a kako bi se u svakoj državi donijeli zakoni koji bi kažnjavali Amerikance koji učestvuju u bojkotima ili drugim nenasilnim protestima protiv Izraela.

Istraživački izvještaj je, također, otkrio da je u periodu od oktobra prošle godine do maja, Chikli potrošio najmanje 32 miliona šekela ili oko 8,6 miliona dolara na napore Izraelske vlade da preoblikuje javni narativ.

ISGAP

Nije trebalo dugo da Institut za proučavanje globalnog antisemitizma i politike (ISGAP) – koji spada u američke grupe koje imaju blisku saradnju sa Izraelskim ministarstvom za socijalnu ravnopravnost – ostvari „veliku pobjedu“, navode britanske novine.

Ova navodna pobjeda predstavljena je na decembarskoj sjednici Kongresa o antisemitizmu među studentima koji protestuju protiv rata u Gazi, na kojoj je nekoliko republikanskih zastupnika u Kongresu predstavilo istraživanje ISGAP-a tokom ispitivanja predsjednika univerziteta.

Sjednica je završena sukobom između Elise Stefanik i tadašnje dekanese Univerziteta Harvard Claudine Gay, koja je kasnije nakon vala kritika podnijela ostavku.

Prema The Guardianu, ISGAP je nastavio da utječe na kongresna istraživanja univerziteta zbog navoda da su protesti zbog kršenja ljudskih prava u Izraelu motivirani antisemitizmom.

Institut je snažno učestvovao u kampanji za donošenje novih zakona koji redefiniraju antisemitizam kako bi bile uvrštene određene fraze u govoru koje kritiziraju narod Izraela.

Druge grupe

Novine su objavile da je među američkim grupama povezanim s „Glasovima Izraela“ Nacionalni savjet za osnaživanje Afroamerikanaca (NBEC), koji je objavio otvoreno pismo čiji su potpisnici afroamerički demokratski političari, u kojem se obavezuju na solidarnost s Izraelom.

Druga proizraelska grupa je platforma CyberWell, kojom upravljaju bivši zvaničnici Izraelske vojne obavještajne službe. Pozicionirala se kao „pouzdani“ partner TikToka i Mete kako bi im pomogla u provjeravanju i uređivanju sadržaja.

U nedavnom izvještaju stoji da je CyberWell tražio od društvene platforme Meta da zatamni popularni slogan „Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna“.

Tajni pritisak

Izraelske novine Haaretz i američke The New York Times nedavno su otkrile da je Chiklijevo ministarstvo koristilo kompaniju za online reputaciju da tajno vrši pritisak na američke zakonodavce.

Ta kompanija je koristila stotine lažnih naloga koji su objavljivali proizraelski ili antimuslimanski sadržaj na X platformi (bivšem Twitteru), Facebooku i Instagramu.

Izraelsko ministarstvo za dijasporu negiralo je umiješanost u ovu kampanju koja je navodno dala oko dva miliona dolara jednoj izraelskoj kompaniji za objave na društvenim mrežama.

Istraživački izvještaj Guardiana recenzirao je nedavne vladine sjednice, dosijee izraelskih kompanija, dokumente o nabavkama i druge javne evidencije.

Dok privatne institucije i pojedinci prvenstveno finansiraju mnoge organizacije posvećene proizraelskom narativu, vjerovatno bez inozemnog vodstva, podaci ukazuju na značajnu uključenost Izraelske vlade u američku politiku o ratu u Gazi, slobodu govora na fakultetima i izraelsko-palestinsku politiku.

Novine su citirale Eli Cliftona, višeg savjetnika na Institutu za odgovorno vođenje države Quincy (QIRS), koji je rekao: „Postoji fokus na praćenju američkog diskursa o odnosu između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, pa čak i dijaloga koji se odvijaju u Izraelu i izjava njegovog premijera Benjamina Netanyahua o univerzitetskom kampusu.“

Dodao je da je vrlo teško pronaći stranu državu koja radi na utjecaju na politički narativ u Sjedinjenim Američkim Državama kao što to radi Izrael.

Izvor: Al Jazeera