Crnogorski premijer bez konkretnog odgovora o rezoluciji o Jasenovcu

Rezolucija o Jasenovcu već mjesec i po nije se našla na dnevnom redu crnogorskog parlamenta.

Milojko Spajić rekao je da misli kako sve rezolucije skreću Crnu Goru s nekih važnijih tema, ekonomije, vladavine prava i sličnog (EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ)

Crnogorski premijer Milojko Spajić nije u srijedu u Briselu konkretno odgovorio hoće li Crna Gora usvojiti rezoluciju o Jasenovcu, ali je kazao da ne misli da će biti na dnevnom redu parlamenta u petak.

Rezolucija o Jasenovcu nalazi se u parlamentarnoj proceduri od 17. maja kad su je na inicijativu čelnika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića, vođe prosrpske i proruske desnice, podržala 43 od 81 zastupnika u Skupštini Crne Gore.

Njenim usvajanjem populistički “Pokret Evropa sad” premijera Milojka Spajića trebao bi smiriti i zadovoljiti proruski i prosrpski dio vladajuće strukture u Crnoj Gori, nakon što je njegova vlada u UN-u podržala Rezoluciju o Srebrenici.

I njegovi zastupnici dali su potpis za rezoluciju, prenosi Hina.

Hrvatska je, međutim, zaprijetila da će usvajanje takve rezolucije usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU-a.

Spajić je u Briselu novinarima kazao da je preko 40 rezolucija u parlamentarnoj proceduri “o Jasenovcu, Palestini, Šahovićima (zločin nad Bošnjacima u Crnoj Gori)” te da o tome postoji “momentum poslije Rezolucije o Srebrenici koju smo zajednički usvojili u UN-u”.

Hoće li rezolucija biti na dnevnom redu Skupštine?

“Crna Gora je multietnička i multikonfesionalna država sa svim tim predstavnicima u parlamentu koji sada imaju potrebu da svaki od tih naroda izgura poneku rezoluciju koja je bitna za njihov politički korpus ili za narode ili regije kojima pripadaju”, rekao je Spajić.

Dodao je da on lično misli kako sve te rezolucije skreću Crnu Goru s nekih važnijih tema, ekonomije, vladavine prava i sličnog.

Rezolucija o Jasenovcu već mjesec i po nije se našla na dnevnom redu crnogorskog parlamenta jer su se u vladajućoj većini usaglasili da se o njoj raspravlja nakon što Crna Gora dobije pozitivan izvještaj EU-a o ispunjenosti privremenih mjera u poglavljima 23 i 24, što se dogodilo u srijedu na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Zbog toga crnogorska opozicija tvrdi da je Andrija Mandić za 28. juni zakazao sjednicu crnogorskog parlamenta sa namjerom da dnevni red dopuni rezolucijom o Jasenovcu.

Spajić, pak, misli da u petak u Skupštini toga neće biti na dnevnom redu.

Izvor: Agencije