Assange je oslobođen: Pet stvari koje je otkrio WikiLeaks

Tokom svog rada koji je počeo 2006. godine, sajt WikiLeaks je bio izvor mnogih informacija koje su izazvale međunarodnu pometnju.

Assange napušta sud nakon što je dogovor s Amerikancima okončao njegovo krivično gonjenje u zamjenu za njegovo priznanje da je prekršio američki zakon o špijunaži (EPA-EFE/SAMANTHA SALAMON)

Američka sudinica objavila je da je osnivač WikiLeaksa Julian Assange postao „slobodan čovjek“ nakon sporazuma s Amerikancima, kojim je okončano njegovo krivično gonjenje u zamjenu za njegovo priznanje da je prekršio američki zakon o špijunaži i obznanio tajne američke dokumente.

Tokom svog rada koji je počeo 2006. godine, sajt WikiLeaks je bio izvor mnogih informacija koje su izazvale međunarodnu pometnju, a francuske novine La Croix izdvojile su pet ključnih stvari koje je otkrio WikiLeaks.

Prvo: Ratna dokumentacija (2010) – o ratovima u Afganistanu i Iraku

Ovo je prvo veliko otkriće WikiLeaksa, koje je podrazumijevalo objavljivanje više od 500.000 tajnih dokumenata američke vojske o ratovima u Iraku i Afganistanu, iz kojih se ispostavilo, na primjer, da je Pakistanska obavještajna služba podržavala Talibanski pokret i da je američka vojska počinila torturu nad zatvorenicima.

Objavio je i video snimljen u iračkoj prijestolnici Bagdadu 2007. godine, koji prikazuje kako američki helikopter ubija 12 ljudi, među kojima su bili i civili, te dva novinara Reutersa, a gađao je i vozilo hitne pomoći koje im je priteklo u pomoć.

Drugo: Cablegate (2010) – otkrivanje razgovora između diplomata

Nekoliko mjeseci nakon objavljivanja ratne dokumentacije, WikiLeaks je objavio skoro 250.000 diplomatskih povjerljivih poruka između ambasada od 1966. godine, koje su sadržavale ogovaranje nekih stranih lidera.

U tim tajnim razgovorima, američke diplomate opisali su Nicolasa Sarkozyja, tadašnjeg francuskog predsjednika, kao „osjetljivog“ i „krajnje razdražljivog“. Prema procurjelim informacijama, Sjedinjene Američke Države su uporedile iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada s Adolfom Hitlerom.

Treće: Dosijei o Guantanamu (2011) – nehumano postupanje

WikiLeaks je objavio neke dokumente u vezi sa logorom Guantanamo, otkrio je imena i dosijee 779 zatvorenika kao i neke prakse torture koje su primjenjivane u logoru.

Ovaj sajt je, također, naveo da su oko 150 zatvorenika koji su prošli kroz ovaj logor između 2002. i 2008. godine, većinom iz Pakistana i Afganistana, bili nevini.

Četvrto: Špijuniranje saveznika (2015)

WikiLeaks je naveo da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) između 2006. i 2013. godine prisluškivala trojicu francuskih predsjednika: Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollanda.

Francuska nije bila jedina država koju je špijunirala američka sigurnosna agencija. WikiLeaks je otkrio masovne špijunske operacije povezane s drugim saveznicima, kao što su Japan, Brazil i Njemačka, dok je drugi zviždač Edward Snowden otkrio 2013. godine opsežan sistem špijuniranja od strane Nacionalne sigurnosne agnecije.

Peto: Podestini mailovi (2016)

WikiLeaks je 2016. objavio mailove hakirane sa Gmail računa Johna Podeste, bivšeg predsjedavajućeg kampanje Hillary Clinton.

Mailovi su sadržavali razgovore između nekih lidera Demokratske stranke koji pokazuju određeni nivo prezira prema Bernie Sandersu, Clintoninom protivniku iz ove stranke na predizborima. Također je otkrio da je Clinton namjeravala, nakon što dođe na vlast, tajno naoružati sirijske pobunjenike da se suprotstave Rusiji, koja je pružala podršku Basharu al-Assadu.

Izvor: Agencije