Više mrtvih i ranjenih u protestima u kenijskom glavnom gradu Nairobiju

Demonstranti su nadjačali i otjerali policiju u pokušaju da upadnu u prostor parlamenta u kojem se mogao vidjeti plamen.

Policija je otvorila vatru na demonstrante nakon što ih nije uspjela rastjerati suzavcem i vodenim topom (EPA-EFE/DANIEL IRUNGU)

Nekoliko osoba je ubijeno a više desetaka ranjeno u glavnom gradu Kenije Nairobiju, nakon što su se protesti protiv zakona o porezu pretvorili u nasilne sukobe s policijom koja je otvorila vatru na demonstrante dok su pokušavali ući u parlament, koji je djelimično zapaljen.

Reutersov novinar na licu mjesta navodi da je život izgubilo petero ljudi, dok je po riječima pripadnika hitnih službi najmanje deset ubijenih te oko pedeset ranjenih vatrenim oružjem, prenosi Hina.

Demonstranti su nadjačali i otjerali policiju u pokušaju da upadnu u prostor parlamenta u kojem se mogao vidjeti plamen.

Policija je otvorila vatru na demonstrante nakon što ih nije uspjela rastjerati suzavcem i vodenim topom. Novinar Reutersa je prebrojio najmanje pet mrtvih tijela demonstranata ispred parlamenta.

“Želimo zatvoriti parlament, a svaki zastupnik bi trebao otići i dati ostavku. Imat ćemo novu vladu”, rekao je za Reuters Davis Tafari, jedan od demonstranata koji su pokušavali ući u parlament.

Demonstranti i sukobi su također izbili u nekoliko drugih gradova diljem zemlje.

Parlament je odobrio prijedlog zakona o finansijama, čime je zaključeno treće čitanje. Sljedeći korak je da se zakon pošalje predsjedniku koji ga treba potpisati. On ga može vratiti u parlament bude li imao primjedbi.

Brojni problemi u zemlji

Demonstranti se protive povećanju poreza u zemlji koja se već suočava s krizom životnih troškova, a mnogi pozivaju i na ostavku predsjednika Williama Rutoa.

Ruto je pobijedio na izborima prije gotovo dvije godine predstavljajući se kao zastupnik siromašnih radnika, ali našao se između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda, koji od vlade traži da smanji deficite kako bi dobila pristup većim sredstvima, i zahtjeva opterećenog stanovništva.

Kenijci se teško nose s nekoliko ekonomskih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-a 19, ratom u Ukrajini, dvjema uzastopnim godinama suše i devaluacijom nacionalne valute.

Namjera zakona o finansijama je prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza u sklopu napora da se smanji težak teret duga, pri čemu na samo plaćanje kamata otpada 37 posto godišnjih prihoda.

Vlada je već učinila neke ustupke, obećavši da će odustati od novih poreza na hljeb, kuhinjsko ulje, automobile i finansijske transakcije. Međutim, to nije bilo dovoljno da zadovolji demonstrante.

Hiljade ljudi izašle su na ulice Nairobija i nekoliko drugih gradova tokom dva dana protesta prošle sedmice dok se internetski pokret predvođen mladim razvio u veliku glavobolju za vladu.

Izvor: Agencije