UNRWA: Desetero djece u Pojasu Gaze svaki dan ostane bez jedne ili obje noge

Znamo da se većinu vremena amputacije provode u strašnim uvjetima i ponekad bez ikakve anestezije, rekao je čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, Philippe Lazzarini.

Prema nevladinoj organizaciji Save the Children od početka rata u Pojasu Gaze nestalo je do 21.000 djece (Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency)

Prosječno desetero djece u Pojasu Gaze ostane svakoga dana bez jedne ili obje noge, upozorio je čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), Philippe Lazzarini, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Svakoga dana imamo u prosjeku desetero djece koja ostanu bez jedne ili obje noge”, rekao je Lazzarini na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dodao je da u te podatke nisu uključena djeca koja ostanu bez ruke ili šake.

Rekao je da se ti podaci temelje na podacima UNICEF-a.

Strašni uvjeti

“Desetero na dan, to je gotovo 2.000 djece nakon više od 260 dana tog brutalnog rata”, rekao je Lazzarini.

“Znamo da se većinu vremena amputacije provode u strašnim uvjetima i ponekad bez ikakve anestezije i to vrijedi i za djecu”, rekao je.

Lazzarini je spomenuo i izvještaj nevladine organizacije Save the Children u kojem se navodi da je od početka rata u Pojasu Gaze “nestalo do 21.000 djece”, bilo da su zakopani pod ruševinama, zarobljeni, pokopani u anonimnim grobnicama ili su izgubili kontakt s porodicom i bližnjima.

Iako je te podatke teško prikupiti i provjeriti, najmanje 17.000 djece nema pratnju odrasle osobe, a oko 4.000 je vjerovatno nestalo pod ruševinama, prema toj organizaciji.

Izvor: Agencije