Srbija i Danska igraju za plasman među 16 najboljih na Euru

Pobjeda Srbiju vodi u drugi krug i duel s Njemačkom u osmini finala. Ako Slovenija priredi senzaciju i savlada Englesku, Srbija bi u slučaju pobjede bila treća i, također, prošla dalje.

Srbija je na otvaranju Eura poražena od Engelske, a protiv Slovenije odigrala je neriješeno (Shaun Botterill / Getty Images)

Nogometna reprezentacija Srbije protiv Danske, u posljednjem kolu C grupe, igra za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva. Utakmica se, kao i protiv Slovenije, igra u Muenchenu.

Kalkulacija je jasna – pobjeda Srbiju vodi u drugi krug i duel s Njemačkom u osmini finala. Ako Slovenija priredi senzaciju i savlada Englesku, srpska reprezentacija bi, također, prošla dalje, ali kao trećeplasirana i išla bi na pobjednika E ili F grupe, javlja Tanjug.

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković još nije donio odluku hoće li igrati s jednim ili dva napadača, rekavši kako „razmišlja o svim segmentima kad je formacija u pitanju“.

„Utakmica se ne igra 45 minuta i treba razmišljati ko će početi, ko će biti na klupi i šta mi treba da uradimo da imamo oružje na klupi, da privedemo meč kako treba u naš tok. Treba biti inteligentan po pitanju startne pozicije, ali i klupe, jer i klupa je danas mnogo važna“.

Srbija je izgubila od Danske u sve tri međusobne utakmice, a Stojković smatra da je sada vrijeme da njegova ekipa – pobijedi.

‘Tri puta smo izgubili [od Danske] i sada je vreme da promenimo istoriju’, rekao je Stojković (Jasmin Walter / UEFA via Getty Images)

„Znali smo da je utakmica protiv Engleske važna, ali sada je Danska najvažnija. Oni igraju čvrsto, organizovano, mnogo se žrtvuju na terenu. Tri puta smo izgubili i sada je vreme da promenimo istoriju. Probaćemo sve što je do nas da dođemo do pobede“, poručio je Stojković.

Hjumland: Kada su dobri, stvarno su dobri

Danski selektor Kasper Hjulmand tvrdi da zna kako će igrati Srbija, pohvalivši svog kolegu Stojkovića.

„Očigledan način je na koji igraju nogomet. Imali su transparentan stil igre duže vrijeme, kontroliraju loptu, snažni su. Kada su dobri, stvarno su dobri. Tako da znamo tačno kakav nam je rival i kakav pritisak ćemo imati“, rekao je Hjumland.

„Želimo da na kraju utakmice pjevamo i slavimo, to je ono što želimo. Znamo da će nam neriješen rezultat biti dovoljan za prolaz dalje, ali mi ćemo igrati meč sa željom da dobijemo i koristiti sve prilike da napadnemo. Želimo da damo gol i, iako će biti jako teško, znamo da je to moguće. Mi igramo da bismo pobijedili. Naš mentalni sklop je takav da će neriješen rezultat biti nedovoljan. Ne raspravljamo o tome, gledamo samo kako ćemo mi igrati. Moramo da pokažemo naš identitet“.

Danska je obje utakmice na Euru odigrala neriješeno (Stu Forster / Getty Images)

Hjumland je govorio o tome da bi na kraju, o plasmanu u osminu finala, mogli odlučivati i žuti kartoni. Ukoliko Danska i Slovenija okončaju igru sa istim brojem bodova (pet, tri ili dva) i istom gol-razlikom, odluka o plasmanu donijela bi se na osnovu broja žutih kartona.

Slovenija i Engleska igraju u isto vrijeme, od 21:00, u Koelnu. Kolo prije kraja, na vrhu tabele grupe C je Engleska s četiri boda, Danska i Slovenija imaju po dva, a Srbija jedan bod.

Igraju se i posljednje utakmice takmičenja u D grupi. Od 18:00 Francuska i Poljska igraju u Dortmundu, a Nizozemska i Austrija u Berlinu. Nizozemska i Francuska imaju po četiri boda, Austrija tri, dok je Poljska bez bodova.

Izvor: Agencije