Rusija zabranjuje 81 medijsku kuću iz Evropske unije

Radi se o odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Evropi.

Zabrana evropskih medija u Rusiji je recipročna i proporcionalna protumjera, kaže Moskva (REUTERS/Maxim Shemetov)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da će zabraniti niz medija iz Evropske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Evropi.

Evropska unija je u maju objavila da zaustavlja rad četiri „propagandne mreže povezane sa Kremljom”, oduzevši im pravo na emitiranje i distribuciju na njenoj teritoriji.

Zabrana se odnosila na Voice of Europe, novinsku agenciju RIA te novine Izvestija i Rosijskaja Gazeta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je u utorak, objavivši listu 81 medijskih kuća iz 25 članica Evropske unije čiji će rad i emitiranje biti zabranjeni u Rusiji.

Zabranjeni ORF, AFP, RTE, EFE, Politico…

Ministarstvo optužuje zapadne medije da „sistemski šire neprecizne informacije” o ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Među zabranjenim medijima su francuska novinska agencija AFP, austrijska televizija ORF, irska televizija RTE, španska novinska agencija EFE i panevropski Politico.

„Ruska Federacija je više puta na raznim nivoima upozoravala da politički motivirano uznemiravanje ruskih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija unutar EU-a neće proći bez odgovora”, stoji u saopćenju Ministarstva.

„Usprkos tome, Brisel i prijestolnice država članica odlučile su se na put eskalacije, primoravši Moskvu da usvoji recipročne i proporcionalne protumjere”, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije