Pomorski sukob Kine i Japana oko spornih otoka

Kina je saopćila da je poduzela neophodne mjere kontrole te udaljila četiri japanska ribarska broda i nekoliko patrolnih brodova.

Peking je posljednjih mjeseci eskalirao svoje sukobe sa Filipinima (REUTERS/Adrian Portugal/File Photo

Sukob između brodova kineske i japanske obalne straže izbio je u blizini grupe spornih otoka u Istočnom kineskom moru, nekoliko dana nakon što je kineska obalna straža napala filipinski brod u Južnom kineskom moru.

Obalna straža ovih zemalja provodi česte patrole u spornim pomorskim područjima. Pripadaju im i otoci koji su svjedočili sukobima, koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoyu.

Kina je u ponedjeljak saopćila da je poduzela „neophodne mjere kontrole“ te udaljila četiri japanska ribarska broda i nekoliko patrolnih brodova od 20. do 24. juna.

„Pozivamo Japan da odmah prekine sve nezakonite aktivnosti u regiji i da osigura da se slični incidenti više ne događaju”, rekao je portparol kineske obalne straže.

Sa druge strane, japanska obalna straža je u izjavi za medije, koju je dala jučer u kasne sate, rekla da su „dva od četiri broda kineske obalne straže u tom području prišla japanskim ribarskim brodovima koji su bili u vodama oko otoka, uprkos upozorenjima da ne prilaze i nekoliko molbi na odu“.

Napad na filipinske mornare

Filipinski ministar vanjskih poslova Enrique Manalo objavio je u utorak da namjerava razgovarati s Kinom u vezi sa sukobom koji se dogodio prošle sedmice između kineske obalne straže i filipinske mornarice u Južnom kineskom moru.

Manalo je pred filipinskim senatom u Manili objasnio da se njegova zemlja „nada bilateralnom sastanku početkom jula zbog razgovora o nedavnim incidentima“ te je spomenuo da su ove dvije zemlje prošle sedmice formirale radnu grupu, ističući „prioritet dijaloga i sklonost diplomatiji u slučaju incidenata, čak i onih opasnih“.

Prošle sedmice, mornari kineske obalne straže su noževima, sjekirama i drugim oružjem napali filipinski brod koji je obavljao zadatak snabdijevanja filipinskih vojnika na nasukanom vojnom brodu kod grebena Second Thomas Shoal u Južnom kineskom moru.

Ovaj greben nalazi se oko 200 kilometara od filipinskog otoka Palawan i nešto više od hiljadu kilometara od Hainana, najvećeg kineskog otoka.

Na snimcima incidenta koje je objavila filipinska vojska mogu se vidjeti mali čamci koje voze kineski mornari dok viču, mašu noževima i štapovima udaraju u gumeni čamac. Jedan filipinski mornar je izgubio palac u ovom incidentu, u kojem je kineska obalna straža zaplijenila i uništila filipinsku opremu, uključujući vatreno oružje, prema navodima filipinske vojske.

„Jasno smo obavijestili naše kolege da je neprihvatljivo smatrati provokacijom isporuku osnovne opreme našim snagama i njome opravdavati intenziviranje kineskih operacija”, rekao je ministar.

Peking je odgovorio da je njegova obalna straža u sukobu postupila na „profesionalan i umjeren“ način, pojašnjavajući da nije poduzeta nikakva „direktna akcija“ protiv Filipina.

Upotreba ‘smrtonosne sile’

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos rekao je u nedjelju da njegova zemlja „nikada neće dozvoliti da bude zastrašena“ nakon ovog sukoba, ali je istakao važnost mirnog rješavanja spora.

Peking je posljednjih mjeseci eskalirao svoje sukobe s Manilom, a Kina je intenzivirala napore u podršci svojim zahtjevima za gotovo potpunom kontrolom strateškog plovnog puta kojim godišnje prolazi milijarde dolara vrijedna trgovina.

Nekoliko incidenata se dogodilo nakon što su Filipini pokrenuli misije za snabdijevanje svojih vojnika na vojnom brodu nasukanom u ovoj regiji.

Kina kaže da ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnokineskim morem, uključujući dijelove na koje polažu pravo Filipini, Vijetnam, Indonezija, Malezija i Bruneji.

Kina je prethodno upozorila Filipine na upad u njene teritorijalne vode i izdala nova pravila koja su stupila na snagu 15. juna, a koja su implementacija zakona iz 2021. koji dozvoljava kineskoj obalnoj straži da koristi smrtonosnu silu protiv stranih brodova u vodama za koje Kina kaže da joj pripadaju.

Nova pravila dozvoljavaju kineskoj obalnoj straži da brodove koji uđu u to područje zaplijene na 60 dana bez suđenja.

Izvor: Agencije