Pentagon: Ukrajina sama određuje svoje vojne mete

Kremlj je direktno okrivio SAD za napad na Krim, za koji tvrdi da je izveden raketama ATACMS, koje je isporučio SAD.

Najmanje dvoje djece ubijeno je u napadu na Sevastopolj u nedjelju, tvrde ruski dužnosnici (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) (EPA)

Izvori iz Pentagona rekli su da Ukrajina sama određuje svoje mete, nakon što je Kremlj direktno okrivio Sjedinjene Američke Države za napad na Krim, za koji tvrdi da je izveden raketama ATACMS, koje je isporučio SAD i da je usmrtio najmanje četiri, a povrijedio 151 osobu.

Rat u Ukrajini izazvao je najveću napetost između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962, a ruski dužnosnici kažu da sukob ulazi u najopasniju fazu eskalacije dosad.

Direktno optuživanje SAD-a za krvoproliće na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. i svojata ga, iako ga većina svijeta smatra dijelom Ukrajine, još je korak dalje.

“Ukrajina sama donosi odluke o svojim metama i provodi vlastite vojne operacije”, rekao je major Charlie Dietz, glasnogovornik Pentagona, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da je svaki gubitak civilnog života tragedija.

Rusija prijeti odgovorom

“To svakako uključuje i hiljade nevinih Ukrajinaca koje su usmrtile ruske snage od početka ovog ruskog agresorskog rata”, rekao je glasnogovornik.

Najmanje dvoje djece ubijeno je u napadu na Sevastopolj u nedjelju, tvrde ruski dužnosnici. Video prikazuje ljude kako bježe s plaže u blizini Sevastopolja, dok povrijeđene odnose na ležaljkama.

Rusija tvrdi da je SAD isporučio oružje i da su američki vojni stručnjaci usmjerili oružje te za njega dali podatke.

Rusija je pozvala američku ambasadoricu Lynne Tracy u Ministarstvo vanjskih poslova gdje je suočena s optužbama da Washington “vodi hibridni rat protiv Rusije i da je zapravo postao strana u sukobu”.

Tracy je zaprijećeno da napad “neće proći nekažnjeno”.

“Sigurno će uslijediti odmazda”, uvjeravali su je.

Izvor: Agencije