Njemačka upozorava: Sve veća opasnost izbijanja totalnog rata na Bliskom Istoku

Njemačka je izrazila duboku zabrinutost zbog, kako je opisala, eskalacije nasilja na granicama Izraela s Libanom i sve većeg rizika od izbijanja šireg sukoba u toj regiji.

"Veoma smo zabrinuti zbog porasta nasilja na sjevernoj granici. Sutra ću ponovno posjetiti Bejrut upravo iz tog razloga", rekla je Baerbock (REUTERS/Ammar Awad) (Reuters)

Njemačka je izrazila duboku zabrinutost zbog, kako je opisala, eskalacije nasilja na granicama Izraela s Libanom i sve većeg rizika od izbijanja šireg sukoba u toj regiji te je pozvala na humanitarno primirje u Pojasu Gaze.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je, tokom obraćanja na sigurnosnoj konferenciji u Izraelu u ponedjeljak, da bi Izrael mogao “izgubiti sebe” u ratu s Hamasom te da rastući bijes zbog stradanja civila u Gazi podriva sigurnost Izraela.

“Veoma smo zabrinuti zbog porasta nasilja na sjevernoj granici. Sutra ću ponovno posjetiti Bejrut upravo iz tog razloga”, rekla je Baerbock.

“Neumorno radimo s našim partnerima na pronalaženju rješenja koja mogu spriječiti povećanje patnje, jer se rizik od nenamjerne eskalacije i totalnog rata povećava iz dana u dan”, dodala je.

“Kao prijatelj Izraela želim biti iskrena: ovaj gnjev ne pomaže Izraelu da ispuni svoje sigurnosne potrebe. Naprotiv, služi samo Hamasovoj kampanji za izazivanje dalje eskalacije”, nastavila je.

Baerbock je skrenula pažnju na humanitarnu situaciju u Gazi, rekavši da je do sada najmanje 17.000 djece izgubljeno ili odvojeno od roditelja.

Ukazala je i na izvještaje o kršenju ljudskih prava, uključujući mučenje zatvorenika i protjerivanje Palestinaca iz njihovih domova na Zapadnoj obali za koje su odgovorni ekstremistički doseljenici.

Primirje u Gazi

Obraćajući se novinarima prije toga u Luksemburgu, koji je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je na humanitarno primirje u Pojasu Gaze, prije nego što je krenula u posjetu Bliskom Istoku.

Baerbock, čija zemlja podržava Tel Aviv u ratu protiv Gaze, rekla je da će početi posjetu Bliskom Istoku koja će uključivati ​​Izrael, Palestinu i Liban.

Navela je da je potrebno uspostaviti humanitarno primirje u Gazi, tvrdeći da su prizori iz Gaze i razmišljanja o taocima koji su još u zatočeništvu srceparajući.

“Za mene, za nas i za naše partnere zabijanje naših glava u pijesak sada uopće nije opcija”, dodala je. Također je naglasila da se trebaju osloboditi izraelski zarobljenici koji se drže u Pojasu Gaze, a patnja Palestinaca mora biti okončana.

Kao i u ostalim evropskim zemljama, rat u Pojasu Gaze izazvao je protivljenje javnosti u Njemačkoj, nakon što je broj poginulih u Pojasu porastao na više od 37 hiljada do sada. To je navelo vladu kancelara Olafa Scholza da pooštri ton zbog ponašanja Izraela u odnosu na situaciju na početku agresije na Gazu.

Izvor: Agencije