Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Bivši ruski ministar odbrane i prvi ruski general sumnjiče se za zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Postoji osnovana sumnja da Gerasimov i Šojgu snose odgovornost za raketne napade ruskih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu, navodi Sud (Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je u utorak naloge za hapšenje Sergeja Šojgua, bivšeg ruskog ministra odbrane i vodećeg ruskog generala Valerija Gerasimova zbog navodnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

U saopćenju za javnost sud je rekao da su sudije utvrdile da postoje “razumni razlozi vjerovati da dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu najmanje od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023”.

‘Rusija: Legitimna vojna meta’

Ruski dužnosnici osumnjičeni su da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini, piše Reuters.

Rusija, koja poput Ukrajine nije članica Međunarodnog krivičnog suda, ponovila je da je ukrajinska energetska infrastruktura “legitimna vojna meta” i poriče da je ciljala civile ili civilnu infrastrukturu.

Izvor: Agencije