Macron: Pobjeda krajnje ljevice ili desnice mogla bi izazvati građanski rat

Francuzi se pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli dobiti rekordan broj zastupnika krajnje desnice u parlamentu.

Francuski predsjednik raspisao je vanredne izbore za 9. juni nakon što je njegova koalicija pretrpjela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima (BERTRAND GUAY/Pool via REUTERS/File Photo)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da bi pobjeda krajnje ljevice ili ekstremne desnice na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima mogla izazvati “građanski rat”.

Macron je rekao da krajnje ljevičarska stranka Nepokorena Francuska, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marine le Pen, sprovode politike koje “podstiču podjele i tenzije među zajednicama”, prenio je Tanjug portal politico.eu.

“Odgovor desnice na nestabilnost govori o tome da se ljudi svode na njihovu religiju ili porijeklo i stoga gura ljude prema građanskom ratu”, rekao je Macron za podcast “Generation Do It Yourself”.

Dodao je da krajnja ljevica, predvođena liderom Jean-Lucom Melenchonom, podstiče oblik podjele u svrhu izbornih kampanja, “koji također (promovira) građanski rat jer reducira ljude na njihovu vjersku ili etničku grupu”.

Vanredni izbori

Pri tome se osvrnuo na optužbe da se Nepokorena Francuska pozicionira da privuče muslimanske glasače kroz kritičan stav prema ratu Izraela u Gazi.

Francuski predsjednik raspisao je vanredne izbore za 9. juni nakon što je njegova koalicija pretrpjela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima.

Francuzi se sada pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli dobiti rekordan broj zastupnika krajnje desnice u parlamentu.

Prethodnih dana, saveznici francuskog predsjednika upozorili su na rizike s kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu ekstremnoj desnici ili ljevici.

Politico dodaje da je Macron u ponedjeljak otišao korak dalje, upozoravajući na to da “ekstremi” pojačavaju “sukobe i građanski rat”.

Izvor: Agencije