Izraelski novinar: Tri pitanja kojih se Netanyahu plaši

Amir je Kanal 14 opisao kao izraelsku verziju Fox Newsa, koji je lojalan Netanyahuu i neprijateljski prema svim njegovim protivnicima i onima koji kritiziraju njegovu politiku.

Netanyahu je optužen da odbija intervjue s izraelskim novinarima, koji postavljaju iritantna pitanja (Shaul Golan/Pool via REUTERS)

Izraelski novinar Amir Tibon kritizirao je prvi intervju koji je premijer Benjamin Netanyahu dao za neki izraelski medij, rekavši da se Kanal 14 nije usudio postaviti prava pitanja koja jedan zvaničnik treba da čuje od profesionalnog novinara.

Amir je Kanal 14 opisao kao izraelsku verziju Fox Newsa, koji je lojalan Netanyahuu i neprijateljski prema svim njegovim protivnicima i onima koji kritiziraju njegovu politiku. Stoga se nije ni očekivalo da će ga iznenaditi pitanjima koja bi ga osramotila, zbog čega je Netanyahu oprezan pa je do sada uvijek odbijao dijalog s izraelskim medijima koji bi mu mogli postaviti pitanja koja on ne želi.

U nastavku je rekao da je premijer, od kako se desio najveći sigurnosni neuspjeh u historiji Izraela (Potop Al-Aksa), učinio sve što je u njegovoj moći da izbjegne izraelske novinare te je razgovarao samo s američkim novinarima, koji mu obično postavljaju nježnija i lakša pitanja od onih koja mu postavljaju njihove izraelske kolege.

Hamas

Novinar je rekao da prvo pitanje koje je Netanyahu trebao čuti jeste o tome kako je mogao Hamas napasti „izraelsku teritoriju“ nakon Netanyahuovog povratka na vlast 2009. godine.

Dodao je da je odgovor vrlo jasan, a to je potpuno poricanje. Nastavio je da je Hamas bio oslabljen u ratu 2008. godine u vrijeme vladavine bivšeg premijera Ehuda Olmerta jer je izgubio, prema njegovim riječima, stotine svojih boraca, dok je Izrael izgubio samo deset vojnika. Amir tvrdi da je Hamas znatno ojačao tokom 15 godina Netanyahuove vladavine, zahvaljujući njegovoj pogrešnoj politici.

Hezbollah

Drugo pitanje koje je trebalo postaviti Netanyahuu, nastavio je Amir, vezano je za snagu libanskog Hezbollaha i njegovu sposobnost da nanese veliku štetu izraelskim gradovima i selima, jer je Hezbollah oslabljen u nekoliko navrata nakon rata 2006. godine. Odgovor je – prema riječima novinara – ponovno potpuno poricanje.

Nakon 15 godina Netanyahuove vladavine situacija se promijenila, Hezbollah je sposoban uništiti sva pogranična područja i dalje.

Iran

Amir je spomenuo da se treće pitanje odnosi na rastuću opasnost Irana i njegovu blizinu „nuklearnom proboju“ od Netanyahuovog povratka na vlast 2009. godine.

Objasnio je da je Netanyahu uvijek naglašavao da je iransko pitanje njegova primarna misija, ali stvarnost je pokazala da je Teheran sada bliži posjedovanju nuklearne bombe i da je iskoristio nekoliko Netanyahuovih grešaka kako bi ubrzao tok svog nuklearnog programa.

Izvor: Agencije