Generalmajor: Raketa ‘Crvena strijela’ mogla je promijeniti tok rata da je korištena na početku

Brigade Al-Qassam objavile su upotrebu kineske navođene rakete Crvena strijela, kojom su gađale izraelsko vojno vozilo.

Vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, imaju priliku opsežno koristiti rakete “Crvena strijela” kako bi promijenile tok bitke, napominjući da bi ti projektili nanijeli ogromnu štetu izraelskim snagama da su korišteni posebno na početku bitke u oblasti Bani Suhaila u centralnom Pojasu Gaze.

Dodao je da otpor ima svoje razloge, koji se moraju uvažiti, u odgađanju upotrebe ovog projektila, jer je bolje upućen u tok borbi, ali je rekao da bi korištenje ovog projektila na početku bitke nanijelo veliku štetu okupacijskim snagama.

Istakao je da će okupacijski mehanizmi biti laka meta otpora ako bude posjedovao velike zalihe ovih projektila, jer se odlikuju velikim dometom i lakoćom upotrebe te kazao da se mogu lansirati i iz kuća.

Hamas se može boriti i bez 60 posto svojih snaga

Naglasio je da je govor izraelske vojske o “podrivanju” Hamasove moći neprecizan, jer ove snage mogu nastaviti s borbama čak i kada izgube više od 60 posto svojih snaga, zbog različitosti djelovanja u odnosu na regularne vojske.

Brigade Al-Qassam objavile su upotrebu kineske navođene rakete “Crvena strijela”, kojom su gađale izraelsko vojno vozilo.

Crvena strijela je protutenkovska raketa druge generacije i spada u kategoriju projektila kojima se upravlja žičano-optičkom metodom.

Izvor: Al Jazeera