Frontexove snage bit će raspoređene na granici Srbije

Uz srbijansku granicu s Bugarskom i Mađarskom, snage Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu bit će raspoređene i na granicama s trećim zemljama.

Ylva Johansson u društvu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića (EU info mreža)

Evropska unija i Srbija potpisale su sporazum o operativnoj saradnji u upravljanju granicama s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex) po kojem će snage Frontexa biti raspoređene ne samo na granicama Srbije s Bugarskom i Mađarskom, već i na granicama s trećim zemljama, prenosi Hina.

Sporazum će značajno pridonijeti zajedničkoj borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija. Srbija čuva svoje granice, ali time štiti i čuva i sigurnost i stabilnost cijele Evrope”, rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji s evropskom kolegicom Ylvom Johansson poslije potpisivanja dokumenta koji još trebaju ratificirati parlamenti EU i Srbije.

Srbija je uz sporazum dobila donaciju koju čini 56 vozila i nadzorna oprema, što je samo jedna u nizu donacija EU-a.

Johansson je navela da je posjetila granice Srbije s Bugarskom i Mađarskom, te da se uvjerila u dobru saradnju srpske policije i Frontexa.

Smanjen broj ilegalnih migranata

Dodala je da će uz pomoć novog sporazuma pripadnici Frontexa moći biti raspoređeni i na granice s Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, ali će se zajedničke aktivnosti realizirati pod komandom Srbije.

“U borbi protiv mreže krijumčara migranata pokazali ste i posvećenost i rezultate”, ocijenila je Johansson, istaknuvši da je “vidljivo smanjen” broj ilegalnih migranata iz Srbije u EU.

Stupanje na snagu ovog sporazuma zavisi od saglasnosti Evropskog parlamenta, Vijeća EU-a i Skupštine Srbije.

Kada sporazum stupi na snagu, na zahtjev Srbije Frontex će moći provoditi zajedničke operacije i raspoređivati stalni korpus evropske granične i obalne straže bilo gdje na teritoriju Srbije, uključujući njene granice sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a.

Izvor: Agencije