Biden ‘duboko uznemiren’ izvještajima o pokušaju utapanja palestinske djevojčice u SAD-u

Policija je saopćila kako vjeruje da je incident motiviran pristranošću i da je osumnjičena iznosila rasistički motivirane izjave.

Teksaška policija optužila je Elizabeth Wolf za pokušaj ubistva s predumišljajem (Euless Police Department/Handout via REUTERS)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je “duboko uznemiren” izvještajima o pokušaju utapanja trogodišnje palestinsko-američke djevojčice u bazenu, dodajući u objavi na platformi X, da nijedno dijete ne bi trebalo biti izloženo nasilnom napadu.

Teksaška državna policija optužila je ženu po imenu Elizabeth Wolf (42 godine) za pokušaj ubistva s predumišljajem jer je pokušala utopiti trogodišnju palestinsko-američku djevojčicu. Policija je saopćila kako vjeruje da je incident motiviran pristranošću i da je osumnjičena iznosila rasistički motivirane izjave.

Incident se dogodio u maju, ali je dobio medijsku pažnju jučer, u ponedjeljak, nakon što je Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) pružilo podršku žrtvama i izdalo izjavu za medije.

Pokušala uhvatiti i dječaka

Prema policijskim zapisima, majka Palestinka i njeno dvoje djece, od tri i šest godina, ušli su u bazen u svom stambenom kompleksu. U zapisima stoji da je Wolf ušla u bazen nakon što je upitala majku, koja je nosila hidžab, odakle su.

Wolf je potom uputila rasističke izjave majci, nasrnula na nju i gurnula pod vodu trogodišnju djevojčicu, pokušavajući je utopiti. Također je pokušala zgrabiti i šestogodišnjeg dječaka.

Hitna pomoć je odmah došla na mjesto nesreće, a medicinske vlasti potvrdile su da su djeca dobro i na sigurnom.

Sa svoje strane, CAIR je u saopćenju pozvao da se incident tretira kao zločin iz mržnje i zatražio je zaštitu za ugroženu porodicu i cjelokupnu muslimansku zajednicu u SAD-u.

“Mi smo američki građani palestinskog porijekla, ne znam gdje bismo trebali ići da budemo sigurni”, rekla je majka.

”Moja zemlja je suočena s ratom, a ovdje se suočavamo s mržnjom”.

“Moje dijete je doživjelo psihičku traumu. Bježi i sakriva se svaki put kad otvorim vrata”, dodala je.

Branitelji ljudskih prava uočili su porast islamofobije i pristranosti prema Palestincima u SAD-u od izbijanja izraelske agresije na Pojas Gaze.

CAIR primio više od osam hiljada pritužbi od muslimana

Među ostalim nemilim događajima u Americi, koji su se desili tokom rata u Gazi, desio se i napad nožem u oktobru, kada 71-godišnji muškarac iz Illinoisa usmrtio šestogodišnjeg dječaka. Policija je saopćila da je dječak bio meta jer je palestinsko-američkog porijekla.

Palestinski Amerikanac izboden je nožem u Teksasu u februaru, a policija je incident okvalificirala kao zločin iz mržnje. Također, došlo je i do incidenta otvaranja vatre na tri studenta palestinskog porijekla u Vermontu, koji je, također, kvalificiran kao zločin iz mržnje.

CAIR je izvijestio, prema podacima koje je dostavio u aprilu, da je primio 8.061 pritužbu od muslimana u vezi s incidentima diskriminacije i mržnje u Americi 2023. godine.

Istaknuo je kako je u posljednja tri mjeseca 2023. godine s početkom izraelske agresije na Pojas Gaze zaprimljeno 3.578 pritužbi.

Izvor: Agencije