Američki sud odbacio tužbu protiv Ubera zbog rasne diskriminacije

Sud kaže da vozač, koji je podnio tužbu 2020. godine, nije pružio nikakve dokaze koji pokazuju da je Uber sankcionisao vozače s niskim ocjenama, koji nisu bijele puti, učestalije od vozača bijelaca.

Uber traži od putnika da ocjenjuju vozače na skali od jedan do pet i otpušta vozače koji ne uspijevaju zadržati visoke rezultate (Wong Maye-E/AP)

Američki sud odbacio je grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je rasno diskriminatorna politika kompanije Uber Technologies u vezi s otpuštanjem vozača s niskim ocjenama putnika, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Deveti okružni apelacioni sud SAD-a sa sjedištem u San Franciscu saopštio je da Thomas Liu, vozač koji je podnio tužbu 2020. godine, nije pružio nikakve dokaze koji pokazuju da je Uber sankcionisao vozače s niskim ocjenama, koji nisu bijele puti, učestalije od vozača bijelaca.

Advokati tužitelja su tvrdili da će statistički dokazi, koji potkrepljuju njihove tvrdnje, biti dostupni samo ako se dozvoli da se slučaj nastavi do faze kada tužioci mogu tražiti dokumente i svjedočenje optuženih.

Ocjenjivanje vozača na skali od jedan do pet

Uber traži od putnika da ocjenjuju vozače na skali od jedan do pet i otpušta vozače koji ne uspijevaju zadržati visoke rezultate.

Liu, koji je azijski Amerikanac, rekao je u tužbi da je otpušten nakon što je njegov rejting pao ispod 4,6.

On tvrdi da je veća vjerovatnoća da će putnici dati loše ocjene vozačima koji nisu bijelci, kao i da Uberovo korištenje sistema ocjenjivanja krši Zakon o građanskim pravima iz 1964. godine i kalifornijski zakon protiv diskriminacije.

Izvor: Agencije